VLADAN VUKOSAVLJEVIĆ: Laže i paralaže Aje Jung
Vladan Vukosavljević, Foto: Beta / Milos Miškov

sukob

VLADAN VUKOSAVLJEVIĆ: Laže i paralaže Aje Jung

Optužio Aju Jung da vrši pritisak na Ministarstvo, te da "poteže za političkim i drugim vezama"

Objavljeno:

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da je direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung u ponedeljak izrekla laži na njegov račun i obmanula javnost, te tvrdi da njen, inače, "privatni, profitni i veoma solidnog kvaliteta" festival dobija izdašna sredstva, veća nego neke veoma značajne manifestacije.

On takođe optužuje Aju Jung da vrši pritisak na Ministarstvo, te da "poteže za političkim i drugim vezama", kako bi uticala na rad ministra, Ministarstva ili komisija Ministarstva kulture i informisanja.

"U stavu 'da se niko do sada nije toliko trudio da uguši Beogradski festival igre, kao aktuelni ministar kulture', kriju se i laž i kleveta", naglasio je Vukosavljević reagujući na optužbe koje je Jung iznela na konferenciji za novinare.

Vukosavljević je u saopštenju dostavljenom medijima podsetio da je Beogradski festival igre u poslednje dve godine (2017, 2018) na konkursu Ministarstva kulture i informisanja dobijao sredstva u ukupnim iznosima od po 11,5 miliona dinara, a da je Ministarstvo, imajući u vidu značaj festivala, iz skromnog diskrecionog fonda, taj iznos bitno uvećavalo te da će tako biti i ove godine.

Svake godine Beogradski festival igre, kao, kako navodi ministar, privatni projekat, od Ministarstva kulture i informisanja dobijao je iznos od oko 100.000 evra.

"Ako taj iznos, posebno povećan diskrecionim pravom ministra, predstavlja 'gušenje Beogradskog festivala igre' s moje strane, onda Jungova i ja ne koristimo sličnu logiku, niti delimo isti društveni moral", naglasio je Vukosavljević.

Ministar ističe da Beogradski festival igre dobija od Ministarstva veći iznos nego veoma značajne manifestacije čiji su osnivači grad Beograd ili Republika Srbija, poput Bemusa, Festa, Sterijinog pozorja, Beogradskog džez festivala, ali i kulturološki važnih projekata poput Nišvila, Gitar arta i drugih, uz napomenu da Festival igre finansiraju i gradski i pokrajinski sekretarijati za kulturu, takođe višemilionskim iznosima.

Vukosavljević je skrenuo pažnju i na "druge olakšice za Beogradski festival igre", kao što su popusti na iznajmljivanje sala državnih ustanova kulture, besplatan prevoz do Novog Sada i Vršca za učesnike i brojne druge goste.

Aja Jung optužila Vukosavljevića da šteti festivalu
Aja Jung optužila Vukosavljevića da šteti festivalu foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Država Srbija, posebno Ministarstvo, veoma izdašno finansiraju jedan privatni i samim tim profitno orijentisani festival, inače veoma solidnog kvaliteta, navodi ministar.

"Ako Jungova, uprkos tome, smatra da bi država ili Ministarstvo kulture i informisanja trebalo da pokriju sve ili skoro sve troškove Beogradskog festivala igre, a da njoj kao organizatoru ostane prihod od ulaznica, onda smo bliže logici Ostapa Bendera 'ideje naše, benzin vaš', a ne razumnoj i društveno i moralno prihvatljivoj argumentaciji", smatra Vukosavljević.

Vukosavljević je naglasio i da "svako ko se služi pritiscima bilo koje vrste, svako ko traži sastanke mesecima pre konkursa Ministarstva kako bi se 'dogovarao' koliko će novca da dobije, svako ko poteže za političkim i drugim vezama kako bi uticao na rad ministra, Ministarstva ili komisija Ministarstva kulture i informisanja, svako ko u medijima bez ikakvog osnova kleveće rad Ministarstva kulture i informisanja, sa njim će imati "lošu komunikaciju", šta god to da znači na jeziku ambicioznog menadžera".

"Podsećam je da su svi učesnici na konkursima Ministarstva kulture i informisanja i pred komisijama u jednakom položaju i da tu činjenicu ni ona ni bilo ko drugi neće moći da promeni", rekao je Vukosavljević.

"Što se tiče njene prognoze o dužini življenja i 'nadživljavanja', lišene ukusa i vaspitanja, iskreno joj želim da i njen festival i ona lično nadžive, pod tim ili nekim drugim imenima, sve druge sa kojima žele da se u tim ambicijama takmiče", dodao je ministar.

Jung je na jučerašnjoj konferenciji za novinare posvećenoj obeležavanju Svetskog dana igre, na pitanja novinara o rezultatima konkursa Ministarstva kulture, izrazila dugogodišnje neslaganje i nezadovoljstvo saradnjom sa ministrom Vukosavljevićem, navela potpuno odsustvo komunikacije i činjenicu da su prvu informaciju o sredstvima koja je festival dobio na konkursu Ministarstva dobili dve nedelje nakon završetka glavnog programa.

BONUS VIDEO: DUŠAN PETROVIĆ: Na brisanom prostoru između žanrova, ideologija, i uhodanih formi (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.