GLUMCI BEOGRADSKOG DRAMSKOG PROTIV SLOBODANA ĆUSTIĆA: Još jedan dokaz da direktor ne radi dobro svoj posao
BDP, Foto: Stefan Jokić

afera balkan awards

GLUMCI BEOGRADSKOG DRAMSKOG PROTIV SLOBODANA ĆUSTIĆA: Još jedan dokaz da direktor ne radi dobro svoj posao

Povodom gostovanja vršioca dužnosti direktora Beogradskog dramskog pozorišta Slobodana Ćustića na televiziji N1, glumci BDP-a su u saopštenju naveli da žele da demantuju, kako kažu, neistinite tvrdnje koje je Ćustić izrekao

Objavljeno:

Nakon otkazivanja manifestacije "Balkan awards" u Beogradskom dramskom pozorištu, Slobodan Ćustić je rekao da glumcima smeta to što je on na mestu direktora i da je "Balkan awards" bio samo povod da dignu medijsku hajku. Kako je Ćustić rekao na N1, glumcima više od održavanja te manifestacije smeta to što se on nalazi na poziciji v. d. direktora. Objašnjava da nigde u statutu pozorišta ne postoji odredba da direktor mora da se obrati osnivaču kako bi prostor iznajmio.

Slobodan Ćustić
Slobodan Ćustić foto: Zorana Jevtić

Saopštenje glumaca BDP-a prenosimo u celosti: "Gospodin Ćustić je rekao da direktor pozorišta nije dužan nikome da pravda odluke o iznajmljivanju sale, a član 15 Statuta naše ustanove kaže da je potrebna saglasnost upravnog odbora i osnivača. U slučaju sporne dodele Balkan awards nagrada, ni Upravni odbor ni osnivač nisu obavešteni niti su dali saglasnost. V. d. direktor je tvrdio da nije smanjen broj posetilaca, a istina je da je tokom njegovog mandata broj gledalaca varirao između 40 i 45 hiljada na godišnjem nivou, što je za trećinu manje u odnosu na period pre mandata gospodina Ćustića. Uz to, budžetska inspekcija je utvrdila da je samo u 2016. godini podeljeno 12.587 besplatnih karata – što je ekvivalent 36 punih sala velike scene "Rade Marković" - čime je prihod umanjen za 8.810.900 dinara. Gospodin Ćustić tvrdi da je stupanjem na dužnost direktora Beogradskog dramskog pozorišta "naišao na zid kod kolega" i da smo kao ansambl izbegavali da s njim komuniciramo. Istina je da je na početku svog mandata imao podršku ansambla, ali je usled nedostatka komunikacije i loših poslovnih i repertoarskih poteza, tu podršku izgubio. Ansambl BDP-a se sastao sa direktorom krajem 2016. godine i svi glumci u angažmanu su tajnim glasanjem izabrali Umetničko veće sa ciljem da se uspostavi komunikacija između direktora i ansambla, te da se spreči trend lošeg poslovanja i urušavanja ugleda BDP. Direktor se nije obazirao na sugestije Veća pa ga je i ukinuo u avgustu 2017. posle samo nekoliko meseci rada.

U septembru 2017. smo se prvi put obratili predstavniku osnivača, gradskom sekretaru za kulturu gospođi Ivoni Jevtić, koja je jedno vreme svojim zalaganjem i angažmanom uspevala da nam pomogne u zauzdavanju loših poteza direktora. Dakle, mi probleme nismo iznosili u javnost već smo pokušavali da ih rešimo unutar kuće uz pomoć nadležnih institucija. Tačno je da je u toku prethodne sezone otkazano preko 40 predstava. To je još jedan dokaz da direktor ne radi dobro svoj posao. Ako se uzme u obzir da sezona traje devet meseci, a da mesečno odigramo oko 30 predstava na obe scene, dolazi se do zaključka da je praktično otkazana svaka šesta predstava, odnosno da pozorište nije radilo mesec i po dana. U mandatu prethodnika gospodina Ćustića, učestalost otkazanih predstava je bila na nivou incidenta.

V. d. direktor kaže da je peticiju protiv rentiranja sale za Balkan awards potpisalo "manje od trećine ansambla". Istina je da je peticiju potpisalo 22 od 35 glumaca u stalnom radnom odnosu, što je dve trećine ansambla. Sa ovim problemom smo izašli u javnost jer je praksa pokazala da je sa gospodinom Ćustićem nemoguće konstruktivno sarađivati, niti ostvariti smislenu komunikaciju", navodi se u saopštenju glumaca koje su potpisali Ivan Tomić, Paulina Manov, Nataša Marković, Vesna Čipčić, Ljubinka Klarić, Andrej Šepetkovski, Slobodan Boda Ninković, Ivana Nikolić, Anja Alač, Jelisaveta Orašanin, Marko Živić, Milica Zarić, Vladan Milić, Slađana Vlajović, Sandra Bugarski, Milan Čučilović, Aleksandar Alač, Jadranka Selec, Jovo Maksić, Pavle Pekić, Daniel Sič, Milena Pavlović-Čučilović i Maša Stokić, dramaturg pozorišta.

BONUS VIDEO: Espreso Live Session #1: On Tour

(Espreso.co.rs / B92 / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.