ANA BRNABIĆ OBEĆALA POMOĆ NARODNOM POZORIŠTU: Promene u kulturi su moguće (FOTO) (VIDEO)
Ana Brnabić i Ivana Vujić, Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

NAZIRE LI SE IZLAZAK IZ KRIZE?

ANA BRNABIĆ OBEĆALA POMOĆ NARODNOM POZORIŠTU: Promene u kulturi su moguće (FOTO) (VIDEO)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je 22. januara, prilikom obilaska Narodnog pozorišta u Beogradu, da je u tu kuću neophodno uložiti još dosta novca kako bi uslovi rada bili u skladu sa njenim značajem.

Objavljeno:

“Moj posao je da se bavim problemima i da ih rešavam kako bi svima nama u svim aspektima života sutra bilo bolje nego što je danas. Ja verujem u promene, a ova zgrada prekoputa (rekonstruisani Narodni muzej) je jedan od velikih dokaza da su promene u kulturi moguće”, kazala je Ana Brnabić, koja je obišla Narodno pozorište u društvu v.d. upravnice Ivane Vujić, imenovane nakon smene upravnika Dejana Savića krajem novembra.

Ponovivši stav da je kultura, uz ekonomiju, “neophodan element” svake moderne i jake države, te da su njen lični prioritet, pa i njene vlade, pre svega kultura i obrazovanje, Ana Brnabić rekla je da nije došla u kontrolu ili inspekciju, već da bi pružila podršku Ivani Vujić, njenom timu i svim ljudima koji rade u Narodnom pozorištu.

“Ja se neću mešati u umetnički aspekat ove kuće zato što nemam dovoljna znanja o tome, ali mi je kao predsednici vlade veoma važno da ljudi koji rade ovde imaju sve najbolje uslove za rad”, rekla je Ana Brnabić, navodeći među prioritetima promenu opreme koja je stara i više od 30 godina, poput mašina za veš, te rešavanje problema prokišnjavanja i vlage u fundusima, garderobama i probnim salama.

Ana Brnabić i Ivana Vujić u obilasku
Ana Brnabić i Ivana Vujić u obilasku foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Premijerka je rekla i da sa Savetom za kreativne industrije radi na rešavanju problema baletskih umetnika u vezi sa odlaskom u penziju.

“To je problem koji svi znaju već decenijama, ali nije do sada rešen”, rekla je Ana Brnabić, objavljeno je na sajtu Narodnog pozorišta.

U saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja, kako je istakla, prvi put je izdvojeno 20 miliona evra za infrastrukturu isključivo u oblasti kulture, a njena ideja je da se iz tih sredstava pomogne i Narodnom pozorištu.

Budžet Narodnog pozorišta u 2019. godini, inače, iznosi 978 miliona dinara, što uključuje plate za 648 zaposlenih, kao i za honorarne saradnike, dok je za programe odvojeno 104 miliona dinara.

“Ono što je novo jeste da se preko nekih evropskih fondova trudimo da dođemo do podrške čija bi sredstva bila usmerena ka poboljšanju svetlosnog parka, grejanja i ventilacije u pozorištu”, rekla je Ivana Vujić, ističući da je prvi put jedan premijer obišao Narodno pozorište od nivoa “minus dva’ do vrha”.

“Kada se radi o umetnosti, vi morate biti i radosni i imati ljubavi. Ja sam zahvalna za ovaj ukaz ljubavi, za ovu ruku koja nam je pružena i smatram da je ovo veoma važan momenat. Institucije kulture treba da sarađuju i budu stalno u kontaktu sa Vladom Republike Srbije, i naravno, sa Ministarstvom kulture. Na taj način ćemo, sigurna sam, ostvarivati više i bolje ciljeve”, istakla je Ivana Vujić, rediteljka i profesorka Fakulteta dramskih umetnosti (FDU), koja je u julu 2018. godine predsedavala Organizacionim odborom Svetskog kongresa Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja (IFTR), održanog u organizaciji FDU pod pokroviteljstvom predsednice Vlade.

Kada je reč o programskim aktivnostima na međunarodnom planu, Ivana Vujić navela je da Narodno pozorište, u saradnji sa Ministarstvom kulture i različitim evropskim i svetskim partnerima, radi na velikom broju inostranih gostovanja, a očekuju se i gostovanja raznih dirigenata, reditelja, solo pevača, baletskih igrača u predstavama nacionalnog teatra.

Premijerka u obilasku Narodnog pozorišta
Premijerka u obilasku Narodnog pozorišta foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

U saradnji sa grupom mladih doktoranata FDU, Narodno pozorište započelo je projekat “Mladi eksperti” čiji je zadatak bavljenje srednjoškolcima i njihovim upoznavanjem sa Dramom, Baletom, Operom i svim pozorišnim žanrovima. “Radićemo na tome da edukujemo našu publiku. Nama je potrebna publika koja misli, a ne sam ona koja aplaudira. Želimo publiku koja duboko razmišlja, koja će biti naš partner u radu. Ona i jeste naš glavni partner, jer predstave nema bez te proširene energije između izvođača i onoga koji posmatra ono što se dešava na sceni”, rekla je Ivana Vujić, najavljujući i nove prestave sva tri ansambla.

U toku su probe opere “Koštana”, u režiji Juga Radivojevića, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović.

“Bora Stanković je veoma inspirativan i uzbudljiv autor. Muzika iz ’Koštane’ može da postane svetski brend, naročito delovi koji se zovu čočeci. Paraleno sa tim, počinjemo probe Borine drame ’Nečista krv’, u režiji Milana Neškovića. Balet već izvesno vreme punom parom radi na ’Labudovom jezeru’, u kostimima i scenografiji Roberta Balestre, i koreografiji Konstantina Kostjukova”, istakla je Ivana Vujić.

Narodno pozorište je i u pregovorima sa RTS-om da se obnove ugovori o snimanju dramskih, operskih i baletskih predstava nacionalnog teatra.

“Želja nam je da se ta saradnja unapredi, a takođe, imamo želju da ovde napravimo i jednu radnju u kojoj bi se prodavala DVD izdanja nekih naših predstava. Planiramo da napravimo i onlajn-šop putem kojeg bi mogli da se nabavljaju divni artefakti koje će raditi mladi dizajneri, inspirisani Narodnim pozorištem”, najavila je Ivana Vujić.

BONUS VIDEO: ANA BRNABIĆ POSETILA NARODNO POZORIŠTE I PORUČILA: Umetnici će imati bolje uslove za rad (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / SEEcult.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.