PREMIJERA U FEBRUARU: U toku probe predstave HOMO FABER
Jovana Stojiljković u jednoj od glavnih uloga, Foto: Foto arhiva Atelje 212

uskoro

PREMIJERA U FEBRUARU: U toku probe predstave HOMO FABER

Po romanu švajcarskog pisca Maksa Friša, u režiji Ane Tomović, na sceni Mira Trailović Pozorišta Atelje 212 u Beogradu

Objavljeno: 12:54h

Valter Faber, protagonista ovog romana, prolazi kroz niz incidentnih i nesvakidašnjih situacija u svom fizičkom i duhovnom kretanju kroz život. On je švajcarski inženjer sa burnom prošlošću koja otpočinje velikom ljubavlju sa jevrejkom Hanom u osvit Drugog Svetskog rata, a koji na putovanjima kroz Severnu i Južnu Ameriku prolazi kroz uznemirujuću introspekciju pri sagledavanju svog života, svojih pogleda na svet, ideoloških previranja i emotivnih nestabilnosti.

Homo Faber je priča o Valteru Fabru i njegovom putovanjima na kojima sam junak problematizuje sopstveni identitet, individualnost, odgovornost spram svojih odluka, sopstveni moral i političku poziciju u društvu. Faber se suočava sa egzistencijalističkim krizama, problemom vere i životnim usudom koji je izvan njegove kontrole – njegova ljubav prema jednoj ženi nakon razlaza biva zamenjena njegovom krivicom i tragičkom greškom u ljubavi prema drugoj, značajno mlađoj ženi. Valter Faber je junak koji se kroz niz životnih okolnosti suočava sa sobom samim i biva poražen sobom na samome kraju.

Detalj s probe
Detalj s probe foto: Foto arhiva Atelje 212

Dramaturškinja Tamara Baračkov se prilikom dramatizacije romana opredelila za fragmentarnu formu dramskog dela, na taj način uspevajući da stvori niz simboličkih slika kojima plete narativ u formi stajališta na kojima se priča o Faberovom putovanju zaustavlja i akcentuje događanja i iskustva iz njegovog života koji neprestano dovode do promene njega samog.

Roman Homo Faber je prvi put objavljen 1957. godine, a po istom romanu je snimljen i čuveni film Vojadžer u režiji Folkera Šlendorfa (1991).

U predstavi igraju Svetozar Cvetković, Radmila Tomović, Jovana Stojiljković, Jelena Petrović i Stefan Bundalo.

Autorski tim na čelu sa rediteljkom Anom Tomović i dramaturškinjom Tamarom Baračkov, koja je i autorka dramatizacije dela, čine scenografkinja Ljubica Milanović, kostimografkinja Selena Orb, kompozitorka Nevena Glušica, koreografkinja Maja Kalafatić, snimatelj Dušan Grubin i muzičar i izvođač u predstavi.

Premijera predstave je planirana za februar 2019. godine na sceni Mira Trailović.

Ovo je druga režija Ane Tomović u Pozorištu Atelje 212 u Beogradu. Pre režije Homo Fafera, rediteljka Ana Tomović je na sceni Petar Kralj režirala komad HalfLajf Filipa Vujoševića.

BONUS VIDEO: KUSTURICA OTKRIO GOSTE FESTIVALA: Met Dilon i Slavko Štimac stižu na Kustendorf (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.