BOJTE SE ALAHA: SMISAO ŽIVOTA I SMRTI ĆAMILA SIJARIĆA: Predstava Zlatka Pakovića u UK Stari grad
Zlatko Paković, Foto: Zorana Jevtić

NAJAVA

BOJTE SE ALAHA: SMISAO ŽIVOTA I SMRTI ĆAMILA SIJARIĆA: Predstava Zlatka Pakovića u UK Stari grad

Beogradska premijera biće 13. januara u Ustanovi kulture "Stari grad" (bivši Parobrod)

Objavljeno:

Ćamil Sijarić je ovoj predstavi, prema rečima reditelja, isto što i duh Hamletovog oca Šekspirovoj tragediji "Hamlet".

"Taj ponosni, časni i daroviti čovek, Ćamil Sijarić, koji se tolikih lepota i užasa nagledao i pouzdano im svedočio, dolazi nam danas, zaboravljen, ponižen i uvređen, da unese izvesnosti u ovu našu semantičku i socijalnu konfuziju, da se na njegovom životu i književnom delu ogleda beznađe naše stvarnosti", kaže Paković.

Sve vrednosti za koje se Sijarić borio, s puškom u ruci, kao jugoslavenski partizan, i perom, kao jugoslavenski pisac, te kosmopolitske vrednosti koje su južnoslovenske zemlje i narode dovele do svetske kulture i svetske politike, ovde više ne znače ništa, navodi reditelj.

"Sve ono što je Sijarić smatrao jednom zauvek pobeđenim, vratilo se, kao najcrnja avet, da vlada našim kulturama i životima, u vidu najokorelijeg, najglupljeg i najagresivnijeg nacionalizma. Stoga Sijarić u ovoj predstavi uzima sebi priliku da, sa Ahireta, poruči: "Prvog maja 1945. godine bio sam u Džehenemu, da niko drugi poslije mene u njega ne uđe. Video sam pakao, da ga niko drugi posle mene ne vidi. Napisao sam knjigu o tome, 'Oslobođeni Jasenovac', da se zlo nikada ne vrati. Ali, zlo se vratilo", objasnio je Paković.

Paković poručuje da je predstava "Bojte se Allaha: smisao života i smrti Ćamila Sijarića", "apel ljudima na ovim prostorima, toliko natopljenim krvlju nevinih žrtava, da se dozovu pameti i ljubavi".

U predstavi igraju Boris Milivojević, Selma Mehanović, Saša Handžić, Enes Salković i Vahid Džanković.

BONUS VIDEO: Emisija Kratki espreso - novogodišnji specijal (Premotavanje 2018. godine)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.