Jubilarno 100. izvođenje predstave SEKSUALNE NEUROZE NAŠIH RODITELJA
Scena iz predstave, Foto: Promo

najava

Jubilarno 100. izvođenje predstave SEKSUALNE NEUROZE NAŠIH RODITELJA

Na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta, u četvrtak, 20.decembra (20.30) biće jubilarno izvedena predstava po tekstu Lukasa Berfusa, u režiji Tatjane Mandić Rigonat

Objavljeno: 18.12.2018. 09:16h

Predstava je premijerno izvedena 30. aprila 2008. godine, a u podeli su bili Vanja Ejdus (Dora), Igor Đorđević (Fini gospodin), Dušanka Stojanović Glid (Dorina majka), Slobodan Beštić (Dorin otac), Miloš Đorđević (Dorin šef), Miodrag Krivokapić (Dorin doktor) i Dobrila Stojnić (Žena, šefova majka).
Jedno vreme, ulogu Dore tumačila je i Nada Šargin, a od 28. februara 2015. godine, osim Vanje Ejdus, Igora Đorđevića i Dobrile Stojnić, u podeli su Vanja Milačić (Dorina majka), Zoran Ćosić (Dorin otac), Bojan Krivokapić (Dorin šef) i Branko Cvejić (Dorin doktor).

Berfusov komad je surova, intrigantna priča o inicijaciji jedne mlade žene u svet odraslih, odnosno njenom suočavanju s društvenom stvarnošću.

Za razliku od većine evropskih postavki u kojima se kroz lik Dore razmatra odnos društva prema mentalno zaostaloj deci, u režiji Tanje Mandić Rigonat, koja je uradila i izbor muzike, glavna junakinja nije ilustracija jedne konkretne bolesti ili mentalne poremećenosti, već umetnička slika osobe koja je primorana da se prilagodi društvu.

 

 

Komad se igra u prevodu Bojane Denić, Maja Pelević je dramaturg, Aleksandar Denić scenograf, Milena Jevtić Ničeva Kostić kostimograf, dr Ljiljana Mrkić Popović je bila zadužena za scenski govor, a Damjan Kecojević za scenski pokret.

„Seksualne neuroze naših roditelja“, bile su najbolja predstava u sezoni 2007/08, a Vanja Ejdus je dobila Nagradu Narodnog pozorišta i priznanje za glumicu večeri na Borinim danima u Vranju.

Naredne godine, na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, Nada Šargin je osvojila Nagradu stručnog žirija „Veljko Maričić“ za najbolju žensku ulogu i Nagradu „Mediteran”, koju dodeljuje riječki „Novi list“, dok je Igoru Đorđeviću pripala Nagrada „Veljko Maričić“ za najbolju epizodnu ulogu. Na matičnoj sceni i gostovanjima, predstavu je do sada videlo oko 18.000 gledalaca.

 

BONUS VIDEO: Nikola Vranjković - Marburg (hommo epilepticus) (VIDEO)

 

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media