KONGRES: 50 stručnjaka iz oblasti baleta, savremene igre i umetničke produkcije na BEOGRADSKOM FESTIVALU IGRE
Predstava iz Hong Konga, Foto: Promo

veliki događaj

KONGRES: 50 stručnjaka iz oblasti baleta, savremene igre i umetničke produkcije na BEOGRADSKOM FESTIVALU IGRE

Kongres i sastanak Unije umetničke igre Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (16 + 1) održaće se u Beogradu od 7. do 12. aprila 2019. godine

Objavljeno:

“Uzimajući u obzir uticaj Beogradskog festivala igre u zemljama centralne i istočne Evrope (CIEZ, 16 + 1), ali i u naširem međunarodnom okviru“, Ministarstvo kulture Kine je poverilo organizaciju kongresa i godišnjeg susreta Unije savremenog pozorišta i umetničke igre, upravo ovom Festivalu. Godišnji susret i konferencija će se održati u Beogradu, od 7-12 aprila, 2019. godine, u vreme 16. Beogradskog festivala igre, a očekuje se da će okupiti oko 50 stručnjaka iz oblasti baleta, savremene igre i umetničke produkcije.

Kulturna unija umetničke igre Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, nastala je tokom Prvog foruma umetničkih saradnji u maju 2016. godine u Pekingu. Uz podršku Ministarstva kulture i turizma Kine i Pokrajinske vlade Pekinga, Pekinška akademija igre predložila je zajedničko potpisivanje Statuta unije umetničke igre 16 + 1. Tokom dvogodišnjeg razvoja, Unija je postala vodeća platforma za promociju umetničke i kulturne razmene i saradnje između Kine i zemalja partnera Unije. Rad i zaključci Unije su uvedeni u priručnike ministarstva kulture Bugarske i Mađarske, potpisani od strane kineskog premijera i premijera ovih zemalja. Do sada, sa jedanaest institucija pridruženih Uniji tokom 2018., članove Unije čine ukupno 34 referentne institucije koje se bave umetničkom igrom iz Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Beogradski festival igre i Nacionalna fondacija za igru su jedni od osnivača i aktivni članovi saveta Unije. Tako je Baletska škola Nacionalne fondacije za igru uspostavila stalnu i plodnu saradnju sa Pekinškom akademijom za igru, čija je zajednička predstava bila održana povodom 3. Foruma gradonačelnika Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, u oktobru 2018 godine u beogradskom Pozorištu na Terazijama. Predstava je dobila vredne pohvale od domaćina i gostiju i doprinela započinjanju ovog uspešnog skupa. Takođe, Baletska škola Nacionalne fondacije za igru u Beogradu, postala je jedina institucija u regionu, u kojoj rade kineski baletski pedagozi i stručnjaci iz oblasti baletske anatomije.

BONUS VIDEO: Nežni Dalibor: Značajan događaj

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.