ZAMENILA DEJANA SAVIĆA: Rediteljka Ivana Vujić vraća ljubav u Narodno pozorište
Ivana Vujić, Foto: Dragan Kadić

nova v.d upravnica

ZAMENILA DEJANA SAVIĆA: Rediteljka Ivana Vujić vraća ljubav u Narodno pozorište

Rediteljka koju je Vlada Srbije imenovala za vršioca dužnosti upravnika beogradskog Narodnog pozorišta, izjavila je da je pred njom veliki posao i odgovornost

Objavljeno: 21.11.2018. 14:20h
  • 1

"Ljubav je najvažnija reč u umetnosti. Ljubav je ključna reč i za moj angažman u Narodnom pozorištu, jer ću pokušati da vratim ljubav među te brojne vrhunske umetnike i sve zaposlene u našem najznačajnijem teatru", istakla je Vujićeva.

Ona ističe da će se potruditi da Narodno pozorište ima vrhunski umetnički i stvaralački renome, kakav se očekuje od najvažnije nacionalne teatarske kuće.

"Važno je da uspostavimo inspirativnu, stvaralačku atmosferu u pozorištu", podvukla je Vujićeva.

Željko Hubač, smenjeni direktor Drame Narodnog pozorišta, rekao je da ga raduje činjenica da ovom odlukom Vlade Srbije prestaju razlozi za štrajk.

"Bićemo u prilici da sve naše međunarodne i domaće festivalske obaveze u potpunosti realizujemo. Ostaje gorak ukus u ustima jer duga pauza u pozorišnoj produkciji i jubilarnoj sezoni jeste naša zbilja. Nadamo se da će se sa novom upravom brzo stvoriti uslovi za razvoj značajnih umetničkih potencijala koje naš teatar dokazano ima", rekao je Hubač.

 

 Ivana Vujić je cenjena pozorišna rediteljka i predaje na Fakultetu dramskih umetnosti od 1990. godine.

Osnivač je i umetnički direktor urbanog fringe festivala Aerpolan bez motora od 1994. do 1997. Bila je umetnički direktor festival Belef od 1997. do 2001.

Dobitnik je srebrne plakete Univerziteta umetnosti.

Uredila je i prevela, zajedno sa Aleksandrom Jovićević, knjigu Rićarda Šeknera "Ka postmodernom pozorištu" i knjigu Euđenija Barbe i Nikola Savarezea "Rečnik pozorišne antropologije".

Sa svojim projektima otvorila je više scena u Beogradu: Večernju scenu Radović u Malom pozorištu Duško Radović, scenu 5. sprat u Narodnom pozorištu, scenu Bel etage u Madlenijanumu.

Osnivač je i direktor pozorišta Beton hala teatar u Beogradu.

 Na scenama Srbije, Slovenije, Nemačke, Italije postavila je više od 80 predstava. Radila je širom bivše Jugoslavije, njeni gradovi su: Beograd, Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Sombor, Pančevo, Kragujevac, Priština, Ljubljana, Maribor, Podgorica. Režirala je u Nemačkoj i u Italiji.

Njene predstave igrane su na festivalima i gostovanjima širom sveta: u Njujorku, Parizu, Londonu, Edinburgu, Amsterdamu, Solunu, Sibju, Adani, Berlinu, Sarajevu, Skoplju, Banjaluci, Kotoru, Umagu...

Uradila je više od 15 hepeninga, performansa, site specific projekata i instalacija.

 

BONUS VIDEO: MAJKL DAGLAS O KARLU MALDENU: Obraćanje gostima Kinoteke putem video linka

 

(Espreso.rs/Agencije)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media