SAVET ORKESTRA OPERE NARODNOG POZORIŠTA: Konstantno otežani i potpuno neispunjeni uslovi za rad
Kolege iz opere se pridružile SINGLUSU, Foto: Filip Plavčić

SOLIDARNOST KOLEGA

SAVET ORKESTRA OPERE NARODNOG POZORIŠTA: Konstantno otežani i potpuno neispunjeni uslovi za rad

Savet Orkestra NP ukazao Ministarstvo kulture na probleme

Objavljeno:

Savet Orkestra Opere Narodnog pozorišta u Beogradu u dopisu Ministarstvu kulture i informisanja ukazao je na niz problema u toj kući, među kojima su "loši uslovi rada i nedostatak jasne umetničke vizije u sektoru Opere, gde je za poslednjih 18 godina promenjeno 13 direktora".

Savet Opere Narodnog pozorišta formiran je na sastanku orkestra Opere 30. oktobra, kada su, kako je saopšteno, doneti zaključci koji ukazuju na mnogobrojne, dugogodišnje, neadekvatno rešavane ili nerešavane probleme, koji su doveli do konstantno otežanih ili potpuno neispunjenih uslova za rad orkestra.

"Reč je o nedovoljno definisanim pravima, obavezama i odgovornostima i lošim kolegijalnim odnosima, što kao posledicu ima urušavanje intergriteta i celokupnog umetničkog nivoa orkestra, kolektiva koji je od suštinske važnosti za funkcionisanje sektora Opere, ali i Baleta u Narodnom pozorištu", piše u dopisu.

Na inicijativu Saveta orkestra, 13. novembra održan je sastanak sa upravnikom Narodnog pozorišta Dejanom Savićem, kojem je prisustvovala i direktorka Opere, Jasmina Trumbetaš.

"Mišljenje Saveta orkestra nakon ovog sastanka je da na većinu konciznih i dobronamerno postavljenih pitanja koja se tiču sistematizacije orkestra, umetničkog nivoa, tehničkih uslova i drugog, a sve zarad poboljšanja opštih uslova rada orkestra, te podizanja umetničkog nivoa, nije dobijen zadovoljavajući odgovor upravnika, već samo obećanja i prebacivanje odgovornosti", piše u dopisu.

Navodi se da je o rezultatima sastanka Savet obavestio orkestar 16. novembra, kada je odlučeno da spisak svojih problema dostavi Ministartstvu kulture, ali i da se javnost upozna sa situaciom u kojoj funkcioniše orkestar Opere.

"Problemi u Orkestru Narodnog pozorišta su kreiranje i usvajanje neadekvatne sistematizacije koja prednost daje administraciji, a na štetu umetnika u Narodnom pozorištu, pogotovu orkestra, koji je lišen mnogih ključnih pozicija, zatim loši uslovi rada, nedostatak jasne umetničke vizije u sektoru Opere gde je za poslednjih 18 godina Opera promenila 13 direktora, nepostojanje ili nefunkcionisanje mehanizama zaštite od ometanja na radu i nedostatak konstruktivne horizontalne i vertikalne komunikacije unutar Narodnog pozorišta", piše u dopisu.

Mišljenje orkestra je, kaže se, da "kozmetičke" promene neće biti dovoljne, već su potrebne suštinske promene u načinu vođenja nacionalnog teatra, stručno, angažovano i motivisano.

Dopis su potpisali članovi Saveta Orkestra Opere Narodnog pozorišta Gorana Churgus, prva harfistkinja orkestra, Ana Djukić Brusić, član grupe prvih violina, Lena Kuzmanović, član grupe drugih violina, Igor Ilić prvi trombonista orkestra i Miloš Jovanović, prvi hornista orkestra.

BONUS VIDEO: ESPRESO INTERVJU: Grupa Triko (Boris Milanović i Milan Bukejlović)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.