ČUVENI ARHEOLOG DR ZAHI HAVAS OTKRIVA: Uskoro bismo mogli znati kako je izgledala životna ljubav kralja Tutankamona
Dr Zahi Havas, Foto: Promo

GOSTUJE U BEOGRADU

ČUVENI ARHEOLOG DR ZAHI HAVAS OTKRIVA: Uskoro bismo mogli znati kako je izgledala životna ljubav kralja Tutankamona

Dolini majmuna, zapadni deo čuvene Doline kraljeva, i dalje skriva grobnicu Tutankamonove udovice, ali ne zadugo. Najnovija iskopavanja nude
nove odgovore

Objavljeno:

Najpoznatiji svetski arheolog dr Zahi Havas, čuveni kralj piramida i faraon današnjice, otkrio je mnoge tajne koje je skrivao egipatski pesak, svet je upoznao sa dragocenostima koje je krila čuvena Dolina kraljeva, ali i dalje ne prestaje da iznenađuje. Pred predavanje u Beogradu 7. i 8. decembra dr Havas ekskluzivno najavljuje nova otkrića.

U toku su velika istraživanja u Dolini kraljeva, koja bi trebalo da otkriju grobnice pripadnika 18. dinastije vladara drevnog Egipta, Tutankamove srodnike, ali i grobnicu njegove udovice, kraljice Ankesenamon.

Udovica faraona Tutankamona, koja se kasnije udala za njegovog naslednika Aja, i dalje je skrivena negde u Dolini majmuna, zapadnom delu čuvene Doline kraljeva, koja je dobila je naziv po slikama 12 majmuna pronađenim na zidovima Tutankamonove grobnice.

foto: Promo

Jedna od šest ćerki faraona Ehnatona i kraljice Nefertiti nosi ime sa značnjem „Ona koja živi za slavu Amona“, tadašnjeg vrhovnog božanstva. Rođena je 1348. godine p. n. e, a poznata je bila njena strast prema Tutankamonu. Upravo o tome svedoči i njegova grobnica, priča romantične priče o njihovoj ljubavi. Slike na Tutankamonovoj kraljevskoj stolici prikazuju Ankesenamon, koja na grobnicu svog supruga stavlja ruže, a da li ima i njegovih tragova u njenoj grobnici, mogli bismo uskoro saznati.

Nakon 11-godišnje Tutankamonove vladavine Anksenamnon se više nije osećala sigurnom, pa se udalaza njegovog naslednika.

– Iskopavanja su u toku. To je veliki projekat i možda ću, kada dođem u Srbiju, već govoriti o novim otkrićima iz Doline kraljeva – kaže dr Havas, napominjući da bi ova iskopavanja mogla promeniti sve što smo o njoj do sada znali.

Dr Havas najavljuje i pronalazak grobnica faraona Amenhotepa III, Tutankamonovog dede, kraljica Taj, Tutankamonove bake, kao i Thutmose II, Amintokusa III, Ramzesa VIII.

Na predavanjima 7. i 8. decembra u beogradskoj Operi i teatru Madlenianum Dr Havas će govoriti i o tajnim vratima unutar Velike piramide, o otkriću mumije kraljice Hatšepsut, misteriji smrti Ramsesa III, o novim otkrićima oko Velike piramide i Sfinge, novim grobnicama u drevnoj nekropoli Sakara, ali i oktrićima u dugogodišnjoj potrazi za grobnicom kraljice Kleopatre i Marka Antonija.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.