DEJAN SAVIĆ: Hubača sam smenio jer je SAM SEBI dodeljivao NAGRADE
Ima rešenje: Dejan Savić, upravnik Narodnog pozorišta, Foto: Nebojša Mandić

u NARODNOM POZORIŠTU BURNO

DEJAN SAVIĆ: Hubača sam smenio jer je SAM SEBI dodeljivao NAGRADE

Plašim se da ovde zapravo i nije bila namera da se problemi i primedbe rešavaju, već iznesu u javnost, i da se pod maskom slabo prikrivenih umetničkih razloga kriju jedna planirana politizacija slučaja i privatni interesi

Objavljeno:

U beogradskom Narodnom pozorištu i dalje traju previranja izazvana s jedne strane smenom Željka Hubača s mesta direktora Drame, a s druge zahtevom dela ansambla da on ostane na tom mestu, a da umesto njega s funkcije ode upravnik Dejan Savić.

Medijski napisi, iz dana u dan, prate dešavanja u nacionalnom teatru, a ovim povodom oglasila se i sama premijerka Ana Brnabić ističući da očekuje da "ili sami reše problem ili da reaguje Ministarstvo kulture, u protivnom će reagovati Vlada, budući da je reč o instituciji od nacionalnog značaja".

Direktor Dejan Savić izneo je svoje viđenje situacije:

- Plašim se da ovde zapravo i nije bila namera da se problemi i primedbe rešavaju, već iznesu u javnost, i da se pod maskom slabo prikrivenih umetničkih razloga kriju jedna planirana politizacija slučaja i privatni interesi. To se vidi i iz izjava tipa "NP je tek početak", "Ovo je klica sledećih događaja" i slično, kao i iz navodne liste onih koji podržavaju njihove zahteve, među kojima su opozicioni lideri, bivši komesari u kulturi, glumci i stvaraoci iz Hrvatske i BiH. U utorak smo dobili i skupštinsko pitanje o smeni Hubača, koje je uputila Demokratska stranka. Mislim da je tu mnogo izmanipulisanih ljudi, kao i da ima umetnika koji su zabrinuti za neke svoje lične interese. Ne sporim da postoje i opravdani zahtevi, ali koji se mogu rešiti i rešavaju se u samoj kući - rekao je Savić za Novosti.

Komentarišuči da je za vreme Hubačevog mandata Drama u Narodnom pozorištu osvojila rekordan broj nagrada, Savić objašnjava:

- U inostranstvu je osvojeno 13, u zemlji 63 nagrade. Među njima je puno glumačkih priznanja, nagrada za predstave iz prethodnog perioda, a sam Hubač je bio ili i dalje jeste član više od deset različitih žirija: Festivala praizvedenih predstava, Festivala duodrame, "Dana Zorana Radmilovića", Festivala festivala, Teatar festa, Pozorišta "Zvezdarište", Leskovačkog internacionalnog festivala Liffe. Samim tim, jasno je da je imao i neposredan uticaj. A kad pominjete istoriju Drame, da vas podsetim na sledaća direktorska imena: Milan Predić, Branko Gavela, Raša Plaović, Jovan Popović, Velibor Gligorić, Velimir Lukić, Radomir Putnik, Nebojša Romčević... Može li neko stati na crtu ovim imenima? I još nešto: Hubačev prethodnik, Spasoje Ž. Jovanović za godinu i po osvojio je 25 priznanja. To znači da nagrade ne osvaja ni upravnik ni direktor, već Narodno pozorište - kaže Savić.

On potvrđuje da je ostavka nesuđenog Hubačevog naslednika Juga Radivojevića konačna i da je ovaj vraćen na mesto reditelja u Drami, te dodaje da će novi direktor Drame uskoro biti imenovan:

- Narednih dana sešću sa kolegama iz Drame i predočiti im koje uslove treba da ispunjava novi direktor, a to je da bude bespogovorni umetnički autoritet, da uposli veći deo ansambla i da pruži šansu spoljnim saradnicima gde god je to moguće i potrebno, pa i mladim talentima. Uveren sam da možemo brzo i kvalitetno da ga nađemo. Moja odgovornost i jeste da to rešim u najboljem interesu kuće. U tom smislu, otvoren sam za svaki vid saradnje.. - kaže Savić.

BONUS VIDEO:

Protest filološkog fakulteta!

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.