KOLEGE SE OPRAŠTALE OD NAJVEĆE: Završena komemoracija, svi su plakali u Zvezdara teatru, ređali se potresni govori
Komemoracija je počela u 12 časova, Foto: Stefan Kojić

matično pozorište

KOLEGE SE OPRAŠTALE OD NAJVEĆE: Završena komemoracija, svi su plakali u Zvezdara teatru, ređali se potresni govori

Legendarna glumica je u Zvezdara teatru igrala 28 godina

Objavljeno: 13:37h

Komemoracija povodom smrti legendarne glumice Milene Dravić koja je počela danas u 12 časova na sceni "Danilo Bata Stojković" u Zvezdara teatru, završena je. Diva srpskog i jugoslovenskog glumišta biće sahranjena danas u 15.30 sati u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Veliki broj kolega prisustvovao je komemoraciji u Zvezdara teatru. Među prvima su stigli Voja Brajović, Milica Mihajlović, Branka Petrić, Dejan Lutkić, Tamara Dragičević, Dragan Bjelogrlić, Seka Sablić, koja joj je i venčana kuma...

1 / 11 Foto: Stefan Kojić

Bili su i Petar Božović, Dragan Petrović Pele, Gordan Kičić, Mima Karadžić, Tanja Bošković, Vojin Ćetković, Radoš Bajić, Zdravko Šotra, Miodrag Krivokapić, političar Zoran Živković..

foto: Stefan Kojić

U prvom redu sedela je porodica a sala je bila preplavljena brojnim kolegama koji su došli da odaju počast glumici, koja je ostavila neobrisivi trag na jugoslovenskoj i srpskoj glumačkoj sceni. Komemoracija je počela minutom ćutanja.

Kuma preminule Milene Dravić i proslavljena srpska glumica Jelisaveta Seka Sabljić obratila se Mileninoj rodbini i okupljenim kolegama.

foto: Stefan Kojić

- Ostaje nam samo da se ponosimo sto je bila naša. Što je publika obožavala od prvog dana i sledećih 50 godina. Što je bila dobra, iskrena, draga, dobar prijatelj, lepa. Do zadnjeg dana lepa i hrabra. Jer se godinama borila. Prvo za Draganov život a onda svoj. I obe borbe je izgubila. Ja sam sigurna da njena duša sada ide prema nekom svitanju. Sa puno poštovanja i mnogo mnogo ljubavi ja mogu samo da kažem, zbogom - završila je Seka sa suzama u očima.

1 / 8 Foto: Stefan Kojić

Nakon nje, na scenu Zvezdara teatra izašla je glumica Anica Dobra, koja se plačući oprostila od Milene Dravić.

foto: Stefan Kojić

- Za tren se sve potpuno promenilo. Ima još puno stvari koje bih htela da joj kažem. Nikada joj nisam rekla da je volim, volela sam je. Ona je jedina i neponovljiva. Nadam se da sada sve znaš - rekla je Anica Dobra.

foto: Stefan Kojić

Reditelj Stefan Arsenijević se rečima "Milena je uvek mislila o drugima, bila je divna, brižna, prelepa, nedostižna, božanstvena" obratio okupljenima u Zvezdara teatru.

- U ovom svetu punom lažnih veličina, Milena je bila i ostala skromna. Volela je ljude i umela je da se raduje tuđem uspehu. Imali smo sreće da se rodila kod nas, dalje moramo sami. Hvala za sve Milena - rekao je Arsenijević.

foto: Stefan Kojić

Vojin Ćetković je na sceni ispričao anegdotu kada su se on i Milena sreli pred neko snimanje, a onda je rekao da se glumica zauvek uselila u njihove živote.

- Milena se zauvek uselila u naše živote, svoju dobrotu, svoje plave oči, i sve nam je ostavila - rekao je Ćetković.

foto: Stefan Kojić

A onda se obratila glumica Branka Petrić.

- Niko na sceni ne ume da opisuje tako sočno kao Milena, govori smo. Došla je tvoja barka Milena moja i odvela te u legendu - rekla je Branka Petrić.

U pozorišnoj sali Zvezdara teatra prolamaju se jecaji i suze, uz povremeni smeh, jer se na video bimu puštaju isečci iz filmova u kojima je Milena igrala.

foto: Stefan Kojić

Pozorišni reditelj Dejan Mijač rekao je da je Milena posedovala dobrotu, a dobrotu ne može posedovati neko ko ne voli, ko nema ljubavi u sebi.

- Milena od nas odlazi kao dobra vila - rekao je Mijač.

Komemoracija je završena pesmom "Milena" Arsena Dedića, koju joj je posvetio, a nakon pesme usledio je petominutni gromoglasni aplauz za Milenu.

Opelo počinje u 15 sati, saopštio je Zvezdara teatar.

Milena Dravić je u Zvezdara teatru igrala 28 godina tokom kojih je ostvarila uloge u predstavama "Ptic i Ptica" (1987), "Urnebesna tragedija" (1991), "Kako potamaniti gamad" (1994), "Lari Tompson, tragedija jedne mladosti" (1996), "Moj otac u borbi protiv nitkova iz svemira" (1998).

1 / 10 Foto: Stefan Kojić

Predstava u kojoj je najduže igrala je "Lari Tompson, tragedija jedne mladosti" koju je tokom 18 godina odigrala 314 puta.

foto: Stefan Kojić

Glumila je u više od 100 filmskih ostvarenja i jedina je glumica sa ovih prostora nagrađena na Kanskom festivalu - za ulogu Kaće u filmu "Poseban tretman" po scenariju Dušana Kovačevića u režiji Gorana Paskaljevića.

Za ulogu u filmu "Jutro" Puriše đorđevića dobila je "Zlatnu ružu" na Venecijanskom festivalu, a za ulogu u filmu "Prekobrojna" Branka Bauera "Zlatnu arenu" u Puli, čime je postala najmlađi laureat tog laskavog priznanja.

foto: Stefan Kojić

Dravićevoj je u Zvezdara teatru u decembru prošle godine uručen i "Dobričin prsten" za životno delo.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.