Nagrađivana opera Orfej ponovo pred beogradskom publikom
Duh opere sa početka XVII veka, Foto: Aleksandar Mijailović

NAJAVA

Nagrađivana opera Orfej ponovo pred beogradskom publikom

U utorak, 23.10.2018. u 19:30h, Opera i teatar Madlenianum u koprodukciji sa Novom beogradskom operom predstavlja po treći put u Beogradu Monteverdijevu operu ORFEJ - najbolju operu u prošloj sezoni

Objavljeno:

Opera Orfej komponovana je 1607. godine u Mantovi, a premijerno je predstavljena u Beogradu 18. novembra prošle godine, i to prvi put posle 410 godina! Kompletno rasprodana mesta Velike sale Madlenianuma u Zemunu, te izuzetan prijem kod publike i kritičara pokazali su da je barokna opera postala ne samo prihvaćen nego i potreban žanr klasične muzičke scene u Beogradu.

Mladi umetnici iz zemlje i inostranstva, pod umetničkom upravom pobedničkog tima Marijane Mijanović i dirigenta Predrage Goste, uspeli da dočaraju duh opere sa početka XVII veka sa velikim uspehom. Uz režiju nagrađivanog nemačkog reditelja Daniela Pflugera, kostime i scenografiju Tijane Trailović, te arhaični zvuk baroknih instrumenata iz Monteverdijevog doba (čembalo, orgulje, teorba, viola da gamba, barokna violina, viola, renesansni kornet i sagbat...), tim NOVE BEOGRADSKE OPERE prikazao je pravu lepezu slika i zvuka.

Detalj iz predstave
Detalj iz predstave foto: Aleksandar Mijailović

Naš renomirani bariton Nikola Diskić u ulozi Orfeja i hrvatska sopranistkinja Antonia Dunjko u ulozi Euridike bili su predivan par među domaćim i stranim solistima, među kojima su sopran Radoslava Vorgić, tenori Marko Živković i Ljubomir Popović, mecosopran Dragana Popović, bas-bariton Sreten Manojlović i mnogi drugi. Ova opera odvešće vas u čarobni svet Arkadije Pastoralije - izmišljenog mesta gde su ljudi i mitska bića kao Pan, satiri, ninfe i vilenjaci sjedinjeni sa prirodom. Uživajući u zadovoljstvima ovoga sveta, ova priča govori o nedostižnosti sreće i prolaznosti života, te odlazak u zagrobni život u koji svi moramo poći. Hrabri Orfej odlučuje da se suprostavi prirodnim silama i ponizi Had, te odlazi u potragu za svojom tragično preminulom Euridikom, u nadi da će je izvesti iz ponora pakla i vratiti nazad u život. Ova nedostižnost i želja da neke stvari u životu promenimo čak i kada je to nemoguće deo je svih nas.

Opera Orfej dobila je 2 nagrade od Udruženja muzičkih umetnika Srbije i časopisa "Muzika klasika" kao NAJBOLJI MUZIČKI PROJEKAT u 2017. godini, a kulturni blog Belgrade Edt Culture proglasio ga je NAJBOLJOM OPEROM u 2017/18. sezoni.

BONUS VIDEO: Espreso intervju - Grupa Turisti


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.