Smena u Narodnom pozorištu zbog kritike? Jug Radivojević umesto Željka Hubača
Smenjeni v.d. direktora, Foto: Nebojša Mandić

turbulentno

Smena u Narodnom pozorištu zbog kritike? Jug Radivojević umesto Željka Hubača

Dva dana nakon što je Željko Hubač, v. d. direktora Drame Narodnog pozorišta, izašao u javnost i otvoreno progovorio o problemima nacionalnog tetra u kojima su se našli u 150. sezoni i osudio za to Upravni odbor i upravnika Dejana Savića, smenjen je

Objavljeno: 15.10.2018. 15:42h
  • 1

Redakcijama medija je stiglo saopštenje iz pozorišta da je novi prvi čovek dramskog sektora Jug Radivojević, pozorišni i filmski reditelj.

- Namera je da Narodno pozorište povodom jubilarne sezone, ali i posle nje, izmeni vizuru dramskog repertoara, koji će, kao i do sada, biti okosnica umetničkog prepoznavanja nacionalne kuće. Osim ovoga, u prvi plan je izbila i potreba za većim angažovanjem dramskih umetnika, kao i drugih umetničkih stvaralaca sa stalnim angažmanom u kući. Najzad, neophodno je proširiti krug spoljnih saradnika Drame, dajući priliku i nekima koji do sada nisu dobili šansu da se pojave na scenama pozorišta, a svojim talentom i umećem to zaslužuju - piše u saopštenju.

Inače, Hubač je za četiri godine, koliko vodi Dramu, osvojio 107 nagrada na festivalima, što ga čini najuspešnijim u 150 godina dugoj istoriji Narodnog pozorišta.

- Duboko sam uveren i kao umetnik i kao čovek da je na ovo svaki komentar izlišan - rekao je Hubač za Kurir.

 

 

Smenjen je i direktor Opere Janko Sinadinović, a na njegovo mesto biće postavljena sopran Jasmina Trumbetaš Petrović.

- Pred operskim sektorom su zahtevi za popunu ansambala hora i orkestra, kao i zadatak postepenog podmlađivanja solističkog korpusa, uz osavremenjivanje delovanja ove umetničke grupacije nastupima na otvorenom, gostovanjima po zemlji, realizovanjem trajnih snimaka i velikih projekata, što će biti obaveze novog rukovodstva - stoji u saopštenju.

 

 

Legendarni baletski umetnik Konstantin Kostjukov ostaje na čelu direkcije Baleta, s obzirom na to da ovaj umetnički sektor takođe očekuje ozbiljna popuna i podmlađivanje ansambla, finalizovanje dugogodišnjih aktivnosti oko rešavanja statusa profesionalnih igrača, kao i velika premijera i niz gostovanja naredne godine.

 

BONUS VIDEO: Espreso intervju - Grupa Turisti

 

(Espreso.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media