ZBOGOM BULJAVI, POZDRAVI URKETA I BAKIJA: I kada je bio tako uverljivi negativac, obožavali smo Predraga Ejdusa!
Foto: Dragan Kadić

LEGENDA

ZBOGOM BULJAVI, POZDRAVI URKETA I BAKIJA: I kada je bio tako uverljivi negativac, obožavali smo Predraga Ejdusa!

Odigrao je oko 200 dramskih uloga, a snimio je više od 50 filmova, televizijskih drama i serija

Objavljeno: 10:39h

Proslavljeni srpski glumac Predrag Ejdus, koji je preminuo je u petak uveče u 71. godini posle duže bolesti, ostaće upamćen po brojnim upečatljivim ulogama.

U pozorištima širom nekadašnje Jugoslavije - u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zagrebu, u Nemačkoj, Francuskoj, Kanadi, SAD, Mađarskoj, Švajcarskoj - odigrao je oko 200 dramskih uloga, a snimio je više od 50 filmova, televizijskih drama i serija.

Nezaboravna je njegova uloga Kir Janje u Narodnom pozorištu, a odigrao je niz naslovnih uloga, kako u NP u Beogradu tako i u Crnogorskom narodnom pozorištu, SNP, Ateljeu 212, BDP.

Publika ga pamti po kultnoj predstavi "Šovinistička farsa" u kojoj je glumeo uštogljenog, pseudogospodstvenog Hrvata, dok mu je partner bio Josif Tatić, koji je tumačio stereotipnog, bučnog i mačistički nastrojenog Srbina. Ulogu čuvenog Bernarda Draha odigrao je 1.800 puta. Dobitnik i velikog broja nagrada, uključujući i "Dobričin prsten" - najveće priznanje koja se u Srbiji dodeljuje pozorišnim glumcima i glumicama za životno delo, odnosno celokupno pozorišno glumačko ostvarenje.

Ove godine dobio je dve nagrade za životno delo - Sterijinu nagradu za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture i Nagradu za životno delo Zlatni ćuran. Ejdus je svojim ulogama dao poseban pečat, a posebno se izdvajaju: "Montevideo, Bog te video", "Lud, zbunjen, normalan", "Miris kiše na Balkanu", "Bela lađa", "Ivkova slava", "Jesen stiže dunjo moja", "Hajde da se volimo", "Smrt gospođe ministarke", "Povratak otpisanih", "Hipertenzija", "Tako je moralo biti"... U njegove antologijske pozorišne uloge ubrajaju se likovi Osipa Mandeljštama, Joakima Vujića, kneza Miškina, Franca Kafke, Napoleona, Borisa Godunova, Isaka Babelja, Porfirija Petroviča, Kir Janje, Laze Dunđerskog...

Među njegove kultne uloge spada svakako ona u filmu "Poslednji krug u Monci", gde je igrao negativca Žapca. Tu je scene delio sa Draganom Nikolićem (Urke) i Josifom Tatićem (Baki).

NE PROPUSTITE

ELEGANTNO, KVALITETNO I MODERNO: Ovaj komad treba da ima svaka dama u svom ormanu

Igrao je u predstavama Faust 1 i 2, Kir Janji, Glembajevima, Mletačkom trgovcu, Supermarketu, Skupu... Paralelno sa glumom, više od deceniju i po bavio se uspešno i pedagoškim radom na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

BONUS VIDEO: POSLEDNJI INTERVJU PREDRAGA EJDUSA: SVI MI GLUMIMO ZBOG PROKLETSTVA I MAGIJE! Podsmevao se smrti, a znao je da dolazi... (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / Večernje novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.