Proslave sedamdesetogodišnjice Međunarodnog pozorišnog instituta: Ohad Naharin gost iz Izraela!
Foto: Promo

SVETSKI DAN IGRE

Proslave sedamdesetogodišnjice Međunarodnog pozorišnog instituta: Ohad Naharin gost iz Izraela!

U svom najboljem trenutku, igra je uvek uzvišena, čak i onda kada je daleko od savršene

Objavljeno:

U cilju proslave sedamdesetogodišnjice Međunarodnog pozorišnog instituta, ali i isticanja multikulturalnog i internacionalnog jezika kakav je jezik umetničke igre, Komitet Svetske alijanse za igru pri Međunarodnom pozorišnom institutu u okviru UNESCO-a, izabrao je čak 5 autora poslanice za Svetski dan igre 2018. godine. Svaki od ovih autora predstavlja po jedan od pet kontinenata pod okriljem ove svetske organizacije.

Poruku ispred evropskog ogranka Svetske alijanske umetničke igre (WDA ITI UNESCO) za 2018. godinu, a na predlog Jozefa Fontana, predsednika i Aje Jung, potpredsednice organka organizacije sa sedištem u Rimu, šalje čuveni izraelski koreograf Ohad Naharin, i ona glasi:

- Igra je o nastojanju da budete u pokretu! O osluškivanju domašaja senzacija i prepuštanja tom osluškivanju da postane gorivo naših osećanja, forme i sadržaja.

Da, mi zauvek moramo zapamtiti odakle dolazimo. Kada me pitaju o čemu se radi u mojim delima, ja prvo odgovaram da je reč o njima samima. O tome kako se svi elemenati susreću da bi kreirali narativ. Govor igre sazdan je od zvuka, posebnosti, korišćenja eksplozivne moći. Istraživanja pokreta, organizacije i strukture. Smejanje nama samima, brzina, preterivanje i umanjivanje, veza između zadovoljstva i napora, i zbir svih ludila, strasti i mašte samih igrača, do čistog oblika.

U svom najboljem trenutku, igra je uvek uzvišena, čak i onda kada je daleko od savršene. Mi se moramo odupreti konzervativnom i konvencionalnom shvatanju koje je ukorenjeno u mnogim oblicima igračkog obrazovanja i vežbanja, i prepustiti poziciju starih ideja, nekim novim i boljim mislima. I nikada ne smemo zaboraviti da pomalo zaigramo, svakoga dana. I uvek se moramo setiti da pomalo zaigramo, svakoga dana... i nikada ispred ogledala.

U svom najboljem trenutku, igra je uvek uzvišena, čak i onda kada je daleko od savršene
U svom najboljem trenutku, igra je uvek uzvišena, čak i onda kada je daleko od savršenefoto: Promo

Ohad Naharin je koreograf, umetnički direktor Kompanije Batševa i tvorac Gaga tehnike. Naharin je rođen 1952. godine u Mizri, Izrael. Njegova majka je koreograf, pedagog igre i instruktorka Feldenkraisove metode, a njegov otac je bio glumac i psiholog. Uprkost nedostatku formalnog obrazovanja, Naharin se pridružio Kompaniji Batšheva 1974. godine.

Tokom prve sezone, gostujući koreograf Marta Grem ga je pozvala da se pridruži njenoj kompaniji u Njujorku. Između 1975. i 1976. godine, Naharin je pohađao Školu američkog baleta, bio student Džulijard univerziteta, i pratio časove Megi Blek i Dejvida Hauvarda. Zatim se tokom jedne sezove pridružio Bežarovom Baletu XX veka u Briselu, da bi se vratio u Njujork 1979. godine i napravio svoj koreografski prvenac u studiju Kazuko Hirabajiši. Od 1980. do 1990. godine, Naharin je postavljao svoje radove u Njujorku i inostranstvu, uključujući komade za Kompaniju Batševa, Kompaniju Kibuc i Holandski plesni teatar.

Istovremeno, radio je sa svojom prvom suprugom Mari Kadživarom i grupom igrača u Njujorku. Naharin i Kadživara su sarađivali sve do njene smrti 2001. godine. Godine 1990. Naharin je postavljen za umetničkog direktora Kompanije Batševa, a iste godine je osnovao podmladak glavne trupe – Batševa ansambl. Od tog vremene je kreirao preko trideset radova za obe kompanije. Pored svog scenskog delovanja, Naharin je razvio i inovativni jezik pokreta Gaga, zasnovan na istraživanju povećanja senzacije i mašte, kroz koji se stiče svest o formi, pronalaze novi obrasce kretanja i prevazilaze poznate granice.

Gaga je svakodnevni trening njegovih igrača i globalno rasprostranjena tehnika među profesionalcima i amaterima u igri. Naharin se tokom detinjstva bavio muzikom, tako da je kasnije nastavio da svoj koreografski rad prožima jedinstvenim muzičkim darom. Sarađivao je sa izraelskom rok grupom "The Tractor's Revenge" ("Kir", 1990), kompozitoirima Avijem Balelijem ("Anafaza", 1993), Ivrijem Liderom ("Z / na", 1995) i Grišom Lihtenbergerom (“Poslednje delo", 2015).

Pod pseudonimom Maksim Varat, komponovao je muziku za "MAKS" (2007) i montirao i miksovao numere za filmove filmove "Mamootot" (2003), "Hora" (2009), "Sadeh21" (2011), "Rupa" (2013), "Poslednje delo" (2015) i "Venecuela" (2017). Naharinov rad takođe je prikazan u nekoliko filmova. U dokumentarcu "Izvan fokusa" iz 2007. godine, režiser Tomer Hejman snimio je proces restauracije komada "Dekadens" za trupu Cedar Lake balet.

Godine 2015., Braća Hejman objavljuju sveobuhvatni dokumentarni film o Naharinu, "Gospodin Gaga", na veliko oduševljenje kritike i publike. Građanin i Izraela i SAD, Naharin trenutno živi u Izraelu sa suprugom, igračicom i kostimografkinjom Eri Nakamurom njihovom ćerkom Nogom.

Međunarodni pozorišni institut u okviru UNESCO-a, je 1982. godine ustanovio Svetski dan igre, koji se širom planete proslavlja 29. aprila, na dan rođenja Žan-Žorža Novera (1727-1810), utemeljivača moderne igre. Ideja poruke koja se šalje povodom Svetskog dana igre, jeste da slavi umetničku igru i njenu univerzalonost koja prevazilazi političke, kulturne i nacionalne granice, spajajući ljude kroz svima razumljiv jezik.

Ohad Naharin je koreograf, umetnički direktor Kompanije Batševa i tvorac Gaga tehnike
Ohad Naharin je koreograf, umetnički direktor Kompanije Batševa i tvorac Gaga tehnikefoto: Promo

Svake godine po jedan planetarno poznat igrač ili koreograf šalje poruku koja kruži svetom. Autora zajednički biraju predstavnici Svetske alijanse umetničke igre, sa svih pet kontinenata na kojima deluje ova organizacija. Tako su ovu poruku između ostalih slali Moris Bežar, Robert Džofri, Mats Ek, Jirži Kilijan, Hans van Manen, Akram Kan, Israel Galvan, Saša Valc, Sidi Larbi Šerkauji, Hulio Boka, Murad Merzuk.

Inače, Svetska alijanska umetničke igre u okviru Međunarodnog pozorišnog instituta (WDA ITI UNESCO) jeste jedina organizacija u okviru UNESCO-a koja se bavi umetničkom igrom. Ona okuplja isključivo profesionalne igrače, koreografe i pedagoge, kao i ljude koji su svojim delovanjem doprineli širokoj i kvalitetnoj popularizaciji baleta, moderne i savremene igre u svetu.

Članstvo u ovoj organizaciji se stiče po predlogu članova i komiteta, a ne plaća se članarinom. To je omogućilo da članovi organizacije budu najeminentniji ljudi iz oblasti profesionalne umetničke igre, odnosno da među članstvom nema amatera ili običnih ljubitelja igre.

Nažalost, postoji i organizacija koja je već duže vreme prisutna u nekim zemljama, i koja je nelegalno prisvojila ideju Svetskog dana igre, ali i prikupila brojno članstvo na osnovu plaćanja članarine. To je organizacija koju u većini čine amateri i amaterska društva, koji zloupotrebljavaju naziv organizacije koja je nekada bila važan glas igrača u Ujedinjenim nacijama, a koju je u dva mandata predvodio i jugoslovenski baletski igrač Milorad Mišković (od 1979-1987).

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.