UMRO BUDIMIR PEŠIĆ: Srbija se oprašta od velikog glumca
Foto: Printscreen/Facebook/Narodno Pozorište Toša Jovanović

Veliki gubitak

UMRO BUDIMIR PEŠIĆ: Srbija se oprašta od velikog glumca

Sve ostalo ostaje samo u sećanju, eventalno novinskom zapisu, kritici, fotografiji, anegdoti

Objavljeno:

Budimir Pešić, dugogodišnji glumac zrenjaninskog pozorišta, preminuo je 14. aprila u 90. godini života.

Posle smrti ovog umetnika, Zoran Slavić je na portalu I Love Zrenjanin objavio sjajan tekst kojim se oprostio od Budimira.

Prenosimo ga:

"Kada umre pozorišni glumac, pogotovo onaj koji vek provede u teatrima izvan prestonice, kao da sve o njemu nestane. Jer je scenska gluma stvar trenutka, okruženja, kolektivnog zanosa. I odnosa sa publikom, koju je ubedio, oduševio ili ganuo. Ili razočarao. Sve ostalo ostaje samo u sećanju, eventalno novinskom zapisu, kritici, fotografiji, anegdoti. U slučaju Budimira Pešića, koji je u zrenjaninski teatar došao posle bogate karijere u Užicu, gde je odigrao preko 70 značajnih uloga, kao recenzent pozorišnog života u Zrenjaninu, mogu da pridružim ovaj zapis kao svoj skroman doprinos našoj slabašnoj kulturi sećanja, u trenutku Pešićevog nestanka sa scene i iz života.

Da se prisetim nekih uloga u kojima je ovaj tihi, posvećeni i apartni glumac iskazao svoju glumačku samosvojnost i snagu.

Unapred da kažem da Pešić nije bio akter iz prvog pozorišnog ešalona, onaj generalni heroj, tragičar ili zabavljač. On je bio glumac koji je srednjim ulogama, ponekad čak i epizodama, davao presudnu boju predstavama. Neke smo po njemu i pamtili. Možda je najtačnije reći da je Budimir Pešić najčešće bio so bez koje scenska igra nebi imala pravi ukus! A neretko je ovaj glumac bio i uskličnik koji bi u osrednjem ostvarenju svetleo. On je dakle bio prefinjen, precizan i poseban glumački lik. Glumac koji ume sebe da podredi celini izvođenja, kao instrument koji iz pozadine, glavnoj temi i radnji daje prostor i dubinu.

Tako je, na primer, još 1974. Pešić igrajući u predstavi „Tisito“, Slobodana Stojanovića, u režiji Ace Ognjanovića, igrajući druga Raje Rusa, pokazao izražen smisao za prefinjeno nijansiranje lika, za glumu usmerenu prevashodno psihološkim razotkrivanjima“, dok 1982., u komadu „Talac“ Brendana Briena, Budimir Pešić omogućuje da se izrazi „dvostrukost u kojoj svi likovi žive, jer je kao Pat, svesno žrtvovao tragičan podtekst lika koji tumači, ističući njegovu humornu dimenziju“..

foto: Narodno pozorište Toša Jovanović

U komičnoj satiri Aleksandra Popovića „Razvojni put Bore Šnajdera“, u režiji Slavenka Saletovića, kritičar konstatuje „Na toj efektnoj stazi persiflaže bio je i Budimir Pešić, koji je kadrovika Vitu igrao s dobrom merom ironije“.

Potom, Budimir Pešić u režijama Steve Žigona dolazi do nekih svojih najuspelijih ostvarenja. Taj niz započinje u tandemu sa Mihajlom Forom, u čuvenoj predstavi „Revizor“ N.V. Gogolja, gde učestvuje u oživljavanju komičnog tandema spahija Dopčinski i Bopčinski. Potom u Nušićevom „Sumnjivom licu“ briljira: „Ipak, ostvarenje po kome ćemo pamtiti ovu predstavu doneo je Budimir Pešić, čiji sreski pisar Žika, kao stožer, objedinjuje sve dobre osobine ove predstave.

Stilizacija, kojoj je pribegao u tumačenju ovog, inače zanimljivog lika, toliko je promišljena i dozirana da u momentima prelazi u koreografiju, a sve vreme je delovala ka svojevrstan potekst i komentar zbivanja na sceni. Prostor koji mu je reditelj ostavio, Budimir Pešić je ispunio glumom, zrelom i koncentrisanom. Ovo izdanje „Sumnjivog lica“ treba i zbog njega gledati“.

Žigon režira i „Običnu priču“ Ivana Gončarova za koju je ovaj kritičar između ostalog napisao: „Tumači glavnih junaka, Dragan Đorđević i Budimir Pešić, uz diskretnu pomoć reditelja, uspevali su da se nametnu kao glavne vrednosti izvođenja. Kao Petar Ivanovič Adujev, Budimir Pešić je ostvario jednu od svojih najzrelijih uloga na zrenjaninskoj sceni. Blagom stilizacijom, izveo je lik iz zamke patetičnosti i moguće knjiške suvoparnosti. S puno strpljenja gradio je starog Adujeva: na putu od uspešnog fabrikanta do starca koji je izgubio smisao života. Smenjujući lirsko i komično, on je ulogu obojio gogoljevskom svetlošću“.

Budimir Pešić je zaista bio dragoceni pozorišni akter, koji je, pomalo iz drugog plana, diskretno ali analitično i psihološki nijansirano, tridesetak godina bogatio zrenjaninsku pozorišnu scenu, koja ga mora pamtiti!"

Bonus video:

KURIR TV) UŽAS NA TERAZIJAMA: Čovek na štakama teško povređen na pokretnim stepenicama

(Espreso.co.rs/Ilovezrenjanin.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.