Srpska predstava o stradanjima Jugoslovena u nemačkim koncentracionim logorima za vreme Drugog svetskog rata osvaja Norvešku!
Ilustracija (Jugoslovensko dramsko pozorište), Foto: Nebojša Mandić

Hit predstava

Srpska predstava o stradanjima Jugoslovena u nemačkim koncentracionim logorima za vreme Drugog svetskog rata osvaja Norvešku!

Nakon novembarske premijere u Beogradu, predstava “U Norvešku, u smrt” je nastavila svoj život po norveškim gradovima prošle nedelje, uz ovacije. Prepune sale u Oslu i Kristiansandu su pokazale kako jedna istorijska priča i dalje živi

Objavljeno:

Prepune sale u Oslu i Kristiansandu su pokazale kako jedna istorijska priča i dalje živi. Naime, nakon više filmova, knjiga i reportaža, stradanje i sudbine jugoslovenskih logoraša u nacističkim koncentracijskim logorima u Norveškoj od 1942. do 1945. godine stiglo je i u pozorište zahvaljujući reditelju Dejanu Jankoviću.

Sve je krenulo kada je Jankovića put naveo na Oslo, gde je uvideo koliko se malo zna o stradanjima Jugoslovena u nemačkim koncentracionim logorima za vreme Drugog svetskog rata. “Smatrao sam se obaveznim da kao umetnik, na jedan svojstven način, odam počast i poštovanje svom pradedi Najdanu Jankoviću koji je kao preživeli deportirac logora Polarni krug, sa svojim drugovima i saborcima proveo nekoliko mučnih godina prisilnog rada u klimatski najsurovijem delu Norveške”.

Ambasadorka Srbije u Oslu, Suzana Bošković Prodanović, izjavila je nakon premijere u Oslu da je vrlo važno što je tema interesantna i sve većem broju Srba koji dolaze da žive i da rade u Norveškoj. “Bitno je, nakon 75 godina od tih događaja iz Drugog svetskog rata sačuvati interesovanje mladih generacija za temu. Ono što nas posebno raduje jeste da se ni naučno i istorijsko interesovanje za temu ne gubi”, dodala je Bošković Prodanović.

Radiša Nikitović, V.D. predsednika Saveza srpskih udruženja u Norveškoj, priznaje da je prvi put čuo neke podatke. “To su sve neke dirljive sudbine, i strašne nažalost, ali vrlo dirljive i teško je uzdržati suzu kad čujete takve stvari.”

Predstava, koja je realizovana uz podršku Saveza srpskih udruženja u Norveškoj i Ministarstva za dijasporu, polazi od istoimene knjige norveškog istoričara Knuta Fluvika Turesena koja uz drugi dokumentarni materijal predstavlja multiperspektivnu i interaktivnu pozorišnu platformu za tumačenje jednog istorijskog trenutka.

Turesenova knjiga, koju je na srpski 2015. prevela izdavačka kuća Katena Mundi, je istorijska studija koja nas suočava sa bolnim delom naše istorije i istovremeno pokušava da osvetli jedan od najmračnijih poglavlja norveške ratne istorije.

Bonus video Intervju sa piscem Filipom Grbićem


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.