Nagrađivana predstava Jami distrikt u petak u Bitef teatru (FOTO)(VIDEO)
Predstava "Jami distrikt", Foto: Promo

do sada je izvedena 30 puta

Nagrađivana predstava Jami distrikt u petak u Bitef teatru (FOTO)(VIDEO)

"Jami distrikt" se bavi pojmom nacije i pitanjima nacionalnog identiteta u savremenom društvu

Objavljeno:

Intrigantna pozorišna predstava "Jami distrikt" po tekstu Milene Minje Bogavac i u režiji Kokana Mladenovića nakon odličnih kritika i nekoliko regonalnih nagrada vraća se na “mesto zločina”, u beogradski Bitef teatar, gde će biti izvedena u petak, 9. februara (20h).

"Jami distrikt" se bavi pojmom nacije i pitanjima nacionalnog identiteta u savremenom društvu. U formi lažnog dokumentarca, predstava se bazira na (izmišljenom), ali mogućem događaju: u selu Jamena, na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, naučnici su – najsavremenijim sredstvima otkrili najstarije paleolitsko naselje u istoriji čovečanstva.

Otkriće je značajno jer pomera naučna saznanja o početku razvoja ljudske vrste stotinama hiljada godina unazad: homo sapiensi su bitno stariji nego što se do sada mislilo.

Ovo revolucionarno otkriće, od značaja je za čitavo čovečanstvo, ali se za njega posebno interesuju Srbi, Hrvati i Bošnjaci, budući da se praistorijska Jamena, nalazi na teritoriji sve tri države. S obzirom da svaka država pokušava da ga prisvoji, počinje niz apsurdnih teorija, o tome koji je narod stariji i kome pripada drevna Jamena.

Teorije vode sve tri nacije u rat, a u rat se uključuju i sve svetske sile, na različitim stranama. Praistorijska Jamena biva uništena…

Predstava u formi lažnog dokumentarca
Predstava u formi lažnog dokumentarca foto: Promo

Po svojoj formi, predstava je fragmentarna i postmoderna, a njen važan deo čini video rad, sastavljen od različitih sekvenci koje podržavaju formu lažnog dokumentarca, kao i živa izvedba originalne muzike grupe VROOOM. U videu su nahovane izjave različitih političara, donosilaca odluka i vlastodržaca, a kako bi sve izgledalo što uvreljivije, tu su i lažna izdanja nacionalnih dnevnika i drugih informativnih emisija.

Ulaznice se po ceni od 600 dinara mogu kupiti na blagajni Bitef teatra (za studente i penzionere sa popustom - 300 dinara!). Rezervacije telefonom: od 10:00 do 14:00 sati i od 18:00 do 20:00 sati, br. tel: 069 899 24 00, e-mail: blagajna@bitef.rs

Predstava je sa velikim uspehom, uglavnom u raprodatim salama, do sada izvedena 30 puta, nakon premijernog izvođenja 24. marta 2017. godine.

Predstava je postigla veliki uspeh
Predstava je postigla veliki uspeh foto: Promo

"Jami distrikt" je bila ili će biti deo selekcije značajnih festivala kao što su Mikser festival u Beogradu, Dani satire Fadila Hadžića u Zagrebu, Ohridsko leto, Primorski poletni festival (Kopar), Purgatorije u Tivtu, Thealter fest u Segedinu, Intenational Danube Theatres festival (Giurgiu, Rumunija), Borini pozorišni dani u Vranju, Zaplet u Banja luci, Dani Jurislava Korenića u Sarajevu, Makado u Podgorici, Festival de Lijege, Lijež, Belgija i drugih.

Predstava je dobila nagradu za najbolju kabaretsku predstavu na festivalu Dani Fadila Hadžića u Zagrebu, zatim nagradu za najbolju režiju i najbolju žensku ulogu na festivalu Novi tvrđava teatar, nagradu za najbolju predstavu na festivalu Borini pozorišni dani u Vranju, nagradu za najbolju predstavu i najbolju glumicu na festivalu Zaplet u Banja luci, kao i nagradu za najbolju predstavu, najbolju režiju i najbolje ženske uloge na festivalu Dani Jurislava Korenića u Sarajevu.

U predstavi glume Isidora Simijonović, Nina Nešković i Jelena Graovac, a veoma važan muzički segment autorsko je delo Marka Grubića.

“Jami distrikt” urađena u koprodukciji Bitef teatra, Centra za kulturu Tivat, Asocijacije Maszk, Segedin i Think tank studija, Novi sad.

foto: Promo

Bonus video:

Jedini SRPSKI ŽENSKI DEATH METAL BEND za Espreso: Ljudi dolaze na naše svirke ne bi li videli to čudo

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.