Međunarodna manifestacija NOĆ POZORIŠTA u Srbiji: Pomozimo deci sa retkim bolestima!
Foto: Promo

deca za decu

Međunarodna manifestacija NOĆ POZORIŠTA u Srbiji: Pomozimo deci sa retkim bolestima!

Preko 50 različitih programskih sadržaja biće održano u gradovima: Bačka Palanka, Beograd, Čukarica, Vrbas, Kragujevac, Niš, Novi Sad, Futog, Mladenovac, Prokuplje i Novi Bečej

Objavljeno:

U subotu 25. novembra 2017. godine, po sedmi put će se održati međunarodna manifestacija NOĆ POZORIŠTA u Republici Srbiji, u okviru međunarodne mreže European theatre night. Preko 50 različitih programskih sadržaja biće održano u sledećim gradovima: Bačka Palanka, Beograd, Čukarica, Vrbas, Kragujevac, Niš, Novi Sad, Futog, Mladenovac, Prokuplje i Novi Bečej.

Ove godine smo zadali veliki zadatak te sa ponosom možemo da istaknemo da smo uspešno pripremili program pod temom DECA ZA DECU. Pored pozorišta, domova kultura i kulturnih centara, ove godine na naše veliko zadovoljstvo učestvuju i specijalne obrazovne ustanove i organizacije za decu ometenu u razvoju.

Sve ustanove kulture koje učestvuju u manifestaciji NOĆ POZORIŠTA uključili su se u jednu globalnu akciju i svojim aktivnostima će pokušati da skrenu pažnju na retke bolesti, decu sa simptomima intelektualne invalidnosti, uzrokovane genetskim mutacijama, za čiji lek se trenutno radi istraživanje.

foto: Beta

Inspirisani ličnom pričom porodice Krgović iz Novog Sada i njihovom borbom da se utvrdi uzrok bolesti njihove ćerke i pristupi adekvatnoj terapiji kako bi se bar ublažili simptomi, jer lek za ovo retko oboljenje nije pronađen, došli su do saznanja i lično su se uključili u program istraživanja bolesti i iznalaženje leka.

Velika stvar svakako ne samo za malenu našu sugrađanku, već i za mnogo, mnogo dece koje odrastaju primajući neadekvatne terapije i ne znajući da mogu da se podvrgnu testiranju i možda baš oni imaju DDX3X genetsku mutaciju te će im dati nadu da će se pronaći lek.

Ovogodišnjim programom, a verujemo i prikupljenim sredstvima, svi zajedno ćemo pomoći istraživanju za iznalaženje adekvatne terapije i leka za pomenutu bolest.

Iz tog razloga izdvajamo dve premijere u Beogradu i Nišu, predstave koju igraju deca sa sa posebnim potrebama: u Kulturnom centru Čukarica predstava „Maštarije“ - interaktivna predstava sa projektom inkluzije dece sa smetnjama u razvoju pozorišta Učiteljskog fakulteta u Beogradu, u Pozorištu lutaka u Nišu predstva “Nije lako biti dete” – mjuzikl, interakitvna lutkarska predstava glumice Nataše Ristić u kojoj učestvuju škola „14. oktobar“, Medicinska škola „Milenko Hadžić“, Hor škole „14. oktobar“ i učenici dramskih sekcija niških osnovnih škola.

U novosadskoj Gradskoj biblioteci program pripremljen u obliku predstave, radionica i izložbe dece iz Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju iz Veternika, a u Futogu najmlađe očekuje pozorišni maraton.

foto: Aleksandar Jovanović Cile, ilustracija

Po prvi put u manifestaciji imamo predstavu za bebe i najmlađe – „Šareno drvo“ u Pozorištu za decu u Kragujevcu koja će se zbog već velikog interesovanja igrati čak dva puta taj dan. Takođe, za najmlađe imamo po prvi put u manifestaciji temu pozorišni bonton u organizaciji Doma kulture Novi Bečej.

Fondacija Noć pozorišta je ove godine podržala beogradski Festival srednjih škola „Kulturica“, a tim povodom će UK Parobrod ugostiti prvo-plasiranu predstavu „Generali ili srodstvo po oružiju“ Borislava Pekića, drama u izvođenju učenika dramske sekcije VI beogradske gimnazije.

Kao i svake godine Kulturni centar Vrbas priprema celodnevni bogati program. I ove godine, u skladu sa temom, a okrenuti ka najmlađima, počinje program sa dodelom nagrada i otvaranjem izložbe od radova sprovedenog konkursa na temu „Noć pozorišta“, a program završavaju, radionicama za najmlađe i dve predstave u izvođenju Dečjeg lutkarskog pozorišta LANE iz Kikinde i Centra za kulturu opštine Malo Crniće.

Prvi put u manifestaciji učestvuje Dom kulture u Prokuplju i to potpuno odgovarajuči na ovogodišnju temu. Za Prokupčane je pripremljen obiman program koji počinje od 18 časova uz učešće Dečijeg boravka SUNCE i Udruženje obolelih od mišićnih i neuromišićnih bolesti, korisnika Ustanove „MARA“ iz Niša, učenici OŠ „Ratko Pavlović Ćićko“, specijalne škole „SVETI SAVA“, i dr.

European theatre night je međunarodni projekat pokrenut 2008. godine u Hrvatskoj sa ciljem da se direktno podstakne dramsko i glumačko stvaralaštvo na prostoru čitave Evrope i približi kultura široj javnosti. Od početka pa do danas manifestacija se održala i održava svake godine pored Hrvatske i Srbije i u Belgiji, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i Mađarskoj.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.