Duško Kovačević: Sterijino pozorje je odavno u slepoj ulici, a sada je UDARILO PRAVO U ZID!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

bruka zbog nagrada

Duško Kovačević: Sterijino pozorje je odavno u slepoj ulici, a sada je UDARILO PRAVO U ZID!

"Sa velikim zadovoljstvom pišem predstave za publiku, a ne za ovo neko društvo što se skupi s vremena na vreme da nešto procenjuje", rekao je Kovačević o odluci da se ove godine ne nagradi nijedna predstava

Objavljeno:

Žiri ovogodišnjeg, 62. po redu Sterijinog pozorja, nije želeo "da nagrađuje osrednjost".

Radije su hteli, kako je rekao Predrag Miki Manojlović, da postave pitanje gde je pozorište danas i kakav je odnos naše države prema kulturi. Tako se dogodilo da prvi u istoriji žiri nije nagradio nijednu predstavu.

Isidora Žebeljan, Emina Elor, Nikita Milivojević, Aleksandar Popovski i Predrag Miki Manojlović, članovi žirija do ove odluke došli su jednoglasno.

Umesto toga, dodelili su "dve zaslužene Sterijine nagrade: Sterijinu nagradu svim učesnicima 62. pozorja i Specijalnu Sterijinu nagradu publici 62. Sterijinog pozorja".

foto: Dragan Kadić

Ovak odluka izazvala je uzavrele reakcije, sve do optužbi za "teroristički akt protiv pozorišta", kako je to rekao Kokan Mladenović.

Ove godine je učestvovala na festivalu i predstava akademika i dramskog pisca Dušana Kovačevića "Hipnoza jedne ljubavi".

Kovačević je bio u Novom Sadu, ali kako je rekao igrom slučaja.

"U Novom Sadu sam bio poslednjeg dana takmičarske selekcije i išao sam prvenstveno zbog obaveza u Matici srpskoj, gde je bila priča o savremenom čoveku i civilizaciji", rekao je Kovačević.

foto: Zorana Jevtić

"Što se tiče samog Sterijinog pozorja, ne odlazim tamo već dugo godina, jer je ono odavno ušlo u jedan put prema slepoj ulici, a sad je došlo do zida. Tako da mene ovo ništa ne čudi", rekao je Kovačević.

On je rekao da ga čudi jedna druga stvar.

"Tamo sam sticajem okolnosti bio uoči predstave jer sam imao razgovor oko programa Sterijinog pozorja i ja i ljudi koji su pratili predstavu nismo videli nijednog člana žirija. Da li oni predstave prate telepatski ili imaju informacije kakava je koja predstava pa ne moraju da gledaju, ali ja nisam video nikoga od njih.

Uz dužno izvinjenje ako je neko od njih bio tamo maskiran, pa ga nisam prepoznao. Doneti odluke a da ne gledaš predstavu je malo, što bi se reklo, neobično", rekao je Kovačević.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Zbog takvih stvari, reći će i to, on piše predstave za publiku, a ne za članove žirija.

"Sa velikim zadovoljstvom pišem predstave za publiku, a ne za ovo neko društvo što se skupi s vremena na vreme da nešto procenjuje... Da sam to radio i imao nekakav obzir prema njima, ja odavno ne bih pisao. Sve u svemu, najbolji komentar na tu odluku je njihova odluka", rekao je Duško Kovačević.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.