GOLA je pevala MOMCIMA 80-ih, bila merna jedinica za SAVRŠENSTVO, onda se zakopčala do grla, zapevala ROK i PUKLA!
Ona nije bila samo žena i pevačica već živa definicija određenog tipa žene, Foto: Ilustracija/Espreso.co.rs, Profimedia

heroji osamdesetih

GOLA je pevala MOMCIMA 80-ih, bila merna jedinica za SAVRŠENSTVO, onda se zakopčala do grla, zapevala ROK i PUKLA!

Dok su joj pesme skakale po visokim pozicijama na top listama i vrtele se na radio stanicama širom planete, njene obnažene, seksi slike zaposedale su naslovne stranice magazina i časopisa

Objavljeno:
Dejan Katalina

Ona nije bila samo žena i pevačica već živa definicija određenog tipa žene. Kad bi neko rekao: "Ista je Sabrina", odmah se znalo da se poređenje odnosi na ženu koja ima velike grudi, oblu građu i crnu kosu. Zato je potkraj osamdesetih godina prošlog veka pola planete bilo zaljubljeno u bujnu Italijanku Sabrinu Salerno koja je sa ruba bazena, kroteći nestašni bikini, pevala "Boys, boys, boys".

Sabrina Salerno
foto: Printscreen

Sabrina Salerno je rođena 15. marta 1968. godine u Đenovi. Do pete godine je živela sa tetkom, jer se nije znalo ko joj je otac, a majku nije zanimalo da bavi njome. Nakon pete godine o njoj su počeli da se staraju deda i baka, sa kojima je živela u živopisnom San Remu i dobila vrlo kvalitetno obrazovanje koje je uključivalo učenje engleskog, španskog, ruskog i francuskog jezika. Budući da je već u srednjoj školi bila raskošna lepotica, Sabrina se 1984. godine okušala na nekoliko takmičenja u lepoti, pa je iste godine osvojila čak dve titule - Miss Lida i Miss Ligurije. Što je i usmerilo njenu potonju karijeru, jer je usput srela svog budućeg menadžera Đampjera Menzionea koji će svojski zaleći da od nje napravi zvezdu. Njihova priča kasniej će postati vrlo dramatična...

Sabrina Salerno
foto: Printscreen

Tako se Sabrina već sa 17 godina preselila u epicentar TV zbivanja - Milano, počevši s časovima pevanja, plesa i glume, ozbiljno nameračena da u najkraćem roku postane zvezda malih ekrana u ovoj industriji koja je u to vreme cvetala zahvaljujući Berluskonijevim kanalima.

Menzione je uspeo da je ubaci u jednu emisiju, gde je pokazala pevačko umeće, a ubrzo je snimila i prvu pesmu na italijanskom "Uragano (Io mi muovero')". Producirao ju je sam Menzione, ali uspeh je izostao; da nije i vi biste do sada čuli za nju.

Sabrina Salerno
foto: Printscreen

U narednim godinama povremeno se pojavljivala u TV emisijima na Berluskonijevim kanalima, uglavnom kao starleta, oskudno obučena i kao deo dekora. Poput mnogih starleta u to vreme ubrzo je počela da se slika u toplesu, a te fotografije će pravu vrednost i popularnost doživeti nešto kasnije, kad Sabrina postane svetski poznato ime.

A to će se desiti zahvaljujući Klaudiju Kečetu, producentu i kralju Italo-disko zvuka koji je tada harao svetskim diskotekama, i koji je pristao, uz pozamašan honorar, da Sabrini uradi jednu pesmu. Kad ju je video, odmah je znao i kako će se ta pesma zvati. Tako je lepa 18-godišnja Đenovljanka 1986. godine snimila pesmu "Sexy Girl", na engleskom, koja se tog leta često vrtela na radio stanicama, a ona se pojavila i na par letnjih muzičkih festivala. Pesma je objavljena i u Francuskoj i Nemačkoj, ali je ozbiljniji uspeh izostao.

Sabrina Salerno
foto: Printscreen

Uporedo sa pevačkom karijerom, Sabrina je počela da glumi u TV serijama, filmovima, kao i da gostuje po raznoraznim emisijama. Možda bi i napravila značajniju glumačku karijeru da 1987. godine nije snimila singl "Boys (Summertime Love)", koji će je preko leta učiniti svetskom muzičkom senzacijom. Pesmu je uradio Kečeto sa svojom ekipom, a objavljena je u maju mesecu. Gotovo odmah po objavljivanju dospela je do četvrtog mesta italijanske liste singlova, a ubrzo se proširila celim svetom. U Francuskoj i Švajcarskoj je čak dosepla do samog vrha!

Sabrina Salerno
foto: Printscreen

Kako bi kapitalizovali ovaj uspeh, Sabrina i njen tim se odmah bacaju na snimanje albuma koji će izaći iste godine, a prethodiće mu drugi singl "Hot girl". Album se odmah pojavio u preko 20 svetskih zemalja, među kojima je bila i bivša Jugoslavija. Severina je harala svetskim top listama, ali i postala prava institucija. Bilo je svuda - od naslovnica nemačkog magazina "Bravo" do muzičkih TV programa i festivala.

Sabrina Salerno
foto: Printscreen

Početkom 1988. godine Sabrina je u Španiji postala pravi fenomen. U ovoj zemlji dobila je specijalne časopise, žvake sa njenim imenom i lutkice s njenim licem i obličjem. Mlade Španjolke su bile "Sabrine", poput svoje heroine nosile su preširoke bele majice iz kojih je sve kipelo i vruće pantalonice od džinsa, a momci su se za njima okretali kao ludi, redovno ušinuvši vratove. S druge strane, španske feminiskinje su je žestoko napale, posebno tokom koncerta u Bilbau, optužujući je da svojim pesmama, ponašanjem i imidžom širi degradirajuću sliku o ženama.

Sabrina Salerno
foto: Profimedia

Za svega nekoliko meseci sve se pretumbalo: Sabrina je postala najuspešnija, ali i najkritikovanija italijanska pevačica u svetu. Dok su joj pesme skakale po visokim pozicijama na top listama i vrtele se na radio stanicama širom planete, njene obnažene, seksi slike zaposedale su naslovne stranice magazina i časopisa. Sabrina je postajala mit, a zajedno sa prsatom, plavoskom engleskom pevačicom Samantom Foks koja se pojavila u isto vreme, bila je sinonim za najpoželjniji ženski duo u zemljinoj hemisferi. Mnogo godina kasnije, 2010. godine, njih dve će snimiti duet, i to obradu čuvenog hita grupe Blondi "Call me".

Sabrina Salerno
foto: Profimedia

Te 1988. godine Sabrina je bila na vrhu sveta. Njen menadžer je osnovao izdavačku kuću Videogram za koju je trebalo da izađe njen novi, s nestrpljenjem očekivani drugi album. Da bi sve ispalo još bolje, ekipa se pobrinula da obezbedi najbolje producente za ovaj projekat, pa su angažovali britanski trojac Stok-Ejteken -Votermen koji su uradili neke od najvećih dens hitova Kajli Minog, ali i Samante Foks, kao i benda Bananarama. Njihov doprinos bio je hit u nivou debitantskog "Boys" i zvao se "All of Me" (Boy Oh Boy), za koji se slobodno može reći da je gluplja replika pesme koja ju je proslavila, što je nije sprečilo da doskoči čak do trećeg mesta prestižne britanske liste singlova 1988. godine.

Novi saradnik u timu Elvio Morato potpisao je drugi singl sa drugog albuma - "My chico", koja joj je obezbedila neke muzičke nagrade, ali i proširila njenu popularnost na neke druge zemlje poput Turske, gde je postala ogroman hit, te Poljske.

Sabrina Salerno
foto: Profimedia

Dok su joj singlovi osvajali top liste, a ona nastupala širom Evrope, i dalje je odlazila u studio i snimala pesme za drugi album. Njena slava je bila tolika, da je i kultni producent i kompozitor najvećih hitova pop muzike osamdesetih Đorđo Moroder odlučio da se priključi projektu i donira dve pesme. Album "Super Sabrina" pojavio se u decembru 1988. godine, a bilo ga je u prodavnicama ploča širom planete. Njen uspeh je bilo toliki da je u februaru 1989. godine nastupala pred 50.000 ljudi u Olimpijskoj hali u Moskvi, napravivši pravi spektakl.

Sabrina Salerno
foto: Printscreen

U septembru iste godine je otišla na evropsku turneju, a pojavila se i obnažena na naslovnoj stranici italijanskog izdanja čuvenog magazina za muškarce "Penthaus", ali kao ilustrovani lik jer ju je nacrtao čuveni italijanski strip-crtač Milo Manara. Priču o njoj pratile su još neke njegove erotske ilustracije Sabrine.

1 / 3 Foto: Printscreen

Novi album 1991. godine "Over the Pop" malo je ostao u senci Sabrininog nastupa na najvećem italijanskom muzičkom festivalu San Remo, mestu gde je odrasla sa dedom i bakom, i to u duetu sa glumicom i pevačicom Džo Skuilo s kojom je pevala "Siamo donne", ali se od njega mnogo očekivalo. Delovalo je da će ovo biti sjajna godina za nju, ali onda su stigle loše vesti. Prodaja novog albuma je bila očajna, pogotovo u inostranstvu. Na ovom albumu, ona je malo promenila svoj stil, pokušavajući da se oproba u numerama koje su više u rokerskom fazonu, koji je njoj bio jako drag još od početka, što je dovelo da svađa sa menadžerom Đampjerom Menzioneom. Loša prodaja je još više produbila njihov konflikt.

Sabrina Salerno
foto: Printscreen

Naredne godine, Sabrina je odlučila da se raziđe sa Menzioneom. Kako je sama objasnila, nije više htela da snima pesme koje joj drugi "preporučuju", već je želela da se okuša u pesmama koje su ličnije i ambicioznije. Epilog je dugačak sudski proces sa bivšim menadžerom i prinudna pauza tokom koje je snimala nove pesme za album koji će, kad bude izašao, potpuno uništiti njenu karijeru. Reč je o ostvarenju iz 1996. godine "Maschio dove sei".

Sabrina Salerno
foto: Printscreen

Njen privatni život ostao je velika misterija. Zna se da je veći deo života provela u vanbračnoj vezi sa preduzetnikom Enrikom Montijem, sa kojim je 2004. dobila sina Luku Marija, a potom se dve godine kasnije ipak udala za Montija.

Tvrdila je u jendom intervjuu da su u njenom životu bila samo tri muškarca.

- U životu sam imala tri muškarca, ostalo nije bilo ništa. U osamdesetima sam bila površno poželjna, ali tada je u mom životu postojala praznina - izjavila je Sabrina.

Mediji su Sabrinu dugi niz godina povezivali s različitim muškarcima, ali mnoge veze su ostale samo na nivou trača. Zna se da je u vrhuncu popularnosti Sabrina bila s Pjerom Grosom, francuskim glumcem i pevačem.

Sabrina Salerno
foto: Profimedia

Ključni muškarac u njenom životu je, po svemu sudeći, bio njen otac, čiji identitet je sve vreme pokušaval da utvrdi i da stupi u kontakt sa njim. Kada je posle silnih drama konačno uspela u tome, desila se nova katastrofa.

- Prisilila sam svog oca da me prizna, ali to sam učinila samo zato što je odbijao da to uradi - priznala je Sabrina u jednom skorašnjem intervjuu i objasnila:

- Uradila sam DNK test. Reč je o slavnoj osobi u svom okruženju, veoma uticajnoj i bogatoj, čije ime neću otkriti. Nakon silnog nagovaranja, pristao je da se nađemo. Upoznao me je sa svojom porodicom i tom prilikom zamolio me za oproštaj. Bilo je veoma dirljivo. Nakon samo tri meseca, ta veza koju sam ja pokušala da uspostavim sa ocem i on sa mnom je prekinuta. Iznenada je umro.

Sabrina je tokom karijere koja još uvek traje objavila 6 studijskih albuma.

Sabrina Salerno
foto: Printscreen

Njene mere su:

Visina - 175 cm

Obim grudi - 91 cm

Obim struka - 61 cm

Obim kukova - 91 cm

Bonus video:

01:23

Balerina za to da se napravi razlika između njih i onih koje igraju uz šipku

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.