Festival Nova! U ovom srpskom mestu se susreću svetski i evropski džez!
Foto: Nova Festival

SPEKTAKL U NAJAVI

Festival Nova! U ovom srpskom mestu se susreću svetski i evropski džez!

Između ostalog, zahvaljujuči i ovoj devojci koja vešto pronalazi delikatan balans između „avangardnog” i „komercijalnog"
Objavljeno:

Nova Festival - Festival nove umetnosti je trodnevna umetnička manifestacija koja će se ove godine održati prvi put i u Kovinu, u petak, 14. oktobra.

Programska šema na Nova Festivalu će biti dva besplatna koncerta na

kojima će nastupiti Jasna Jovićević i Gabriela Koso, kao i Duo Silarda Mezeia i Alberta Markoša. Želja organizatora festivala, udruženja “KomunikArt” i partnera, Centra za kulturu Kovin i Smuk Teatra, bila je da se kovinskoj publici, prvi put, predstavi savremena domaća i evropska umetnička muzička scena. Podršku za ovaj program pružili su Collegium Hungaricum Beograd i Skupština opštine Kovin.

Program Nova Festivala počinje u 20 časova u Centru za kulturu Kovin, a ulaz na oba koncerta je besplatan. Intimne formacije Jasne Jovićević i Gabriele Koso, kao i Silarda Mezeia i Alberta Markoša, u prvi plan

stavljaju delikatnu interakciju između instrumenata, donoseći različita, ali osobena viđenja savremenog evropskog džeza i slobodne improvizacije.

foto: Nova Festival

Jasna Jovićević u svojim duo formacijama vešto pronalazi delikatan balans između „avangardnog” i „komercijalnog”, na pravi način približavajući ovakvu muziku širem auditorijumu, ne plašeći je pretencioznošću i hermetičnim izrazom namenjenim užestručnoj publici. Sa žanrovske tačke gledišta, Jasnina muzika je ambijentalna, i džez, elektronika, etno, dok širenje instrumentarijuma na čitav spektar duvačkih instrumenata, vokal, ili neobični, melodični perkusivni instrument hang, samo doprinosi koloritnosti njenog umetničkog izraza.

U kombinaciji sa Gabrielom Koso, koja dolazi iz sveta

klasične muzike, duvački instrumenti su i ritmički i solistički, a muzika dua se bliži ECM estetici na tragu velikana ove izdavačke kuće, poput Jana Garbareka ili Johna Surmana.

Violista i kompozitor Szilard Mezei, nastanjen u Senti, van glavnih domaćih centara kulturno- umetničkog života, savršen je primer ne samo snage volje, upornosti i marljivosti, već i nabujale kreativnosti koja prevazilazi domete sredine u kojoj se rađa. Počev od ranih dvehiljaditih vrlo brzo se

etablirao kao umetnik koji je priznatiji u inostranim nego domaćim okvirima.

Recenzije njegovih albuma pojavljuju se u najpoznatijim džez medijima poput Downbeata ili sajta AllAboutJazz, a njegova izdanja objavljuju i cenjene kuće poput Not Two (za koju, recimo, snima i čuveni čikaški saksofonista Ken

Vandermark). Snima u malim sastavima i ansamblima, bavi se avangardnom i tradicionalnom muzikom, piše i originalnu scensku muziku, za koju je bio i nagrađivan na „Sterijinom pozorju”.

Među njegovim stilskim uzorima su i Witold Lutoslawski i Anthony Braxton, a upravo u tom klackanju između klasične muzike i avangardnog džeza, sa diskretno uklopljenim elementima tradicionalne mađarske muzike, Szilard pronalazi svoj originalan autorski izraz. Radeći više od 15 godina sa brojnim mađarskim i domaćim muzičarima u nekolicini različitih postava, ovaj umetnik je zaslužan i za afirmaciju velikog broja talenata, te razvoj domaće scene avangardne komponovane muzike i džeza, naročito na tlu Vojvodine.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.