BEČKE PRINCEZE OVE GODINE BEZ BALOVA! To nije sve, bečki Novogodišnji koncert ove godine bez publike!
Bečka opera, Foto: Privatna arhiva

kultura na udaru

BEČKE PRINCEZE OVE GODINE BEZ BALOVA! To nije sve, bečki Novogodišnji koncert ove godine bez publike!

Bečke institucije bile su među prvima u Evropi koje su se ponovo otvorile

Objavljeno:

Tradicionalni bečki Novogodišnji koncert će biti održan ove godine ali bez publike, a što se tiče sezone balova u austrijskoj prestonici pandemija koronavirusa je za njih bila fatalna.

Bečke institucije bile su medju prvima u Evropi koje su se ponovo otvorile početkom juna posle prolećne izolacije zbog koronavirusa. Austrija je želela da sačuva svoje muzičko bogatstvo po kome je poznata, ali od novembra, glavni grad od 1,8 miliona stanovnika je u raznim nivoima izolacije, i u njemu vlada tišina. Samo jedan koncert, medjutim nesumnjivo najsimboličniji od 15.000 koncerata programiranih godišnje pre pandemije, će ipak biti održan u ovoj posebnoj prazničnoj sezoni u eri pandemije. Novogodišnji koncert posvećen dinastiji Štraus prenosi se u više od 90 zemalja za 50 miliona televizijskih gledalaca. A za one koji imaju privilegiju da mu prisustvuju u pozlaćenoj sali Muzikferajna, izvlači se lutrija početkom godine.

Beč, Opera
foto: Privatna arhiva

Ovog 1. januara muzičari pod dirigentskom palicom Italijana Rikarda Mutija, će nastupiti pred praznom salom, prvi put od kada je uspostavljeno održavanje koncerta 1939. godine. Da bi se nadomsetila tišina, posebno uočljiva posle žustre polke, javna televizija ORF prenosiće direktno aplauze gledalaca, 7.000 ljudi će tim putem moći da dele svoje oduševljenje iz svojih dnevnih soba.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.