13 godina idete na Beer Fest, a neverovatno je da ovo niste znali o pivu!
Foto: Fonet

Mali vodič za pivopije

13 godina idete na Beer Fest, a neverovatno je da ovo niste znali o pivu!

Godinu dana ljubitelji piva čekaju na 5 avgustovskih vrelih večeri kako bi uživali u dobroj muzici i naravno - pivu. Ali i zbog te velike želje svake godine propuste ovo
Objavljeno: 17:10h

Večeras počinje dugo očekivani Beer Fest i trajaće narednih 5 dana. Sjajni bendovi i izvođači smenjivaće se svaki dan, a mi smo tu da vam otkrijemo neke male cake velikih majstora.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Natalija Atanacković

Svih ovih godina ne samo da smo bili redovni posetioci festivala, već smo zaista otkrivali sve o onome za šta smo i došli - o pivu. Kako testirati svoje kapacitete, a ne zaglaviti u Urgentnom centru?

foto: Natalija Atanacković

O pivu

Postoji samo dva tipa piva, a to su ejl i lager. Razlikuju se u samo u kvascu. Ejl su mnogo starija od ovih drugih. Ejlove su pili još Sumerci, dok su lageri stari nekoliko stotina godina i danas ih češće konzumiramo.

foto: Promo

Ipak, postoji dosta vrsta piva. Na prvom mestu, tu su tamna piva (staut i porter). Odlikuju se veoma bogatim ukusom. Od svetlih piva možemo razlikovati pilsnere koji mogu biti veoma bazni napici (što u većini slučajeva nije loše). Prave se od dosta hmelja i mogu biti jako gorki.

Sa druge strane, postoje voćna i pšenična piva koja su veoma lagana i većini ljudi ukusna. Smeđi ejl nosi naziv “smeđi” zbog svoje boje. U osnovi dominiraju čokolada i karamela, ali zavisi od područja gde se pravi. Naposletku, postoje i pejl ejl i bok piva. Bok ima veći postatak alkohola, ali i bogat ukus. Pejl ejl je uglavnom riđkaste boje, a spada u gorča piva.

foto: Giphy

Koje su sve dobre i loše strane piva?

Najblaži negativni efekti piva na telo su povećanje telesne težine i potencijalno povećano prisustvo gasova u organizmu.

foto: Giphy

Postoje studije koje govore da se ljudima koji konzumiraju pivo češće dešavaju ubodi komaraca, što u nekim zemljama može predstavljati veliki problem zbog bolesti koje se šire tim putem. Recimo trenutno u Srbiji vlada malarija - panika!

foto: Giphy

Uticaj piva na mozak prouzrokuje smanjenje koncentracije, ali i u određenom stadijumu obezbeđuje povećanu kreativnost (oko 0,07 promila u krvi).

Sa druge strane pivo sadrži “dobri holesterol” i uočena je povezanost između manje verovatnoće za začepljenje krvnih sudova i konzumiranja alkohola uopšte, što znači neće vas strefiti srčka!

foto: Profimedia
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.