23. PANČEVAČKI DŽEZ FESTIVAL 5.-7.11. - Otvaraju Irina Karamarković i Danijele Di Bonaventura
Irina Karamarković, Foto: Rosa Margarethe Fuerpass - Netočny

festival

23. PANČEVAČKI DŽEZ FESTIVAL 5.-7.11. - Otvaraju Irina Karamarković i Danijele Di Bonaventura

Ulaznice su besplatne, ali ih morate rezervisati.

Objavljeno: 13:45h

Dvadeset treće izdanje Pančevačkog džez festivala ove godine će se održati uživo od 5. do 7. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Publika će moći besplatno da uživa u koncertima šest internacionalnih sastava muzičara iz Srbije, Hrvatske, Austrije, Italije i Izraela. Ulaz na sve nastupe biće besplatan, uz prethodnu rezervaciju karata.

foto: Promo

Prve festivalske večeri, 5. novembra u 19 časova, nastupiće vokalistkinja i kompozitorka Irina Karamarković, koja poslednje dve decenije živi i radi u Austriji. Ova umetnica će na koncertu u Pančevu predstaviti program „Gunslinging Charles - Tribute to Charles Mingus“ posvećen jednom od najznačajnijih muzičara u istoriji džeza – kontrabasisti i kompozitoru Čarlsu Mingasu. Irina Karamarković će nastupiti sa muzičarima iz Beograda - gitaristom Bratislavom Radovanovićem, saksofonistom Dušanom Petrovićem, basistom Branislavom Radojkovićem i bubnjarom Feđom Franklinom. Nastup na Pančevačkom džez festivalu će biti internacionalna premijera njenog novog koncertnog programa.

O konceptu benda i nastupa na festivalu, Irina Karamarković je rekla: „Mingas je jedan od mojih najbitnijih muzičkih uticaja i u velikoj meri je doprineo estetici mog dela. Pisala sam i magistarski rad o političkom u njegovom stvaralaštvu. Mingas je uglavnom poznat kao basista, ali ja ga vidim kao kompozitora, filozofa i inovatora. Ne verujem u „klasične” omaže i delu ovog čoveka moram pristupiti aranžerski radikalno i inovativno“.

Danijele Di Bonaventura i Band Union
Danijele Di Bonaventura i Band Unionfoto: Promo

U nastavku večeri, u 20:30h će nastupiti italijanski bandoneonista, pijanista i kompozitor Danijele Di Bonaventura sa svojim sastavom Band’Union. Ovaj veteran tamošnje scene od početaka karijere je predstavljao idealan primer muzičara koji transcendira žanrove – bilo da se radi o džezu, klasici, ili tradicionalnoj muzici mediteranskog podneblja. Diskografski aktivan od sredine devedesetih, nastupio je na preko 90 albuma kao bendlider ili gostujući muzičar, te svirao sa legendama italijanskog džeza poput Enrika Rave, Paola Fresua, Stefana Bolanija, i mnogih drugih.

Sa kvartetom Band’Union je od 2013. snimio nekoliko albuma, predstavljajući se kao neprevaziđen liričar i bendlider kome su u prvom planu lepota melodije i kristalno jasni aranžmani. Poslednji album ovog benda “Garofani rossi” (Crveni karanfili) predstavlja kolekciju obrada protestnih i borbenih pesama nastalih širom sveta, među kojima su i klasici „Bella Ciao”, „Hasta Siempre Commandante”, popularna „Internacionala” i mnoge druge.

Pančevački džez festival održava se u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Italijanskog instituta za kulturu, Austrijskog kulturnog foruma, Ambasade Izraela u Beogradu i Dunav osiguranja.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.