Brze solaže su ga doslovce ubile - EDI VAN HALEN, POZNATI HEVI METAL GITARISTA, PREMINUO U 65. GODINI
Edi Van Halen krajem sedamdesetih, Foto: Wikimedia Commons / Carl Lender

in memoriam

Brze solaže su ga doslovce ubile - EDI VAN HALEN, POZNATI HEVI METAL GITARISTA, PREMINUO U 65. GODINI

Edi Van Halen smatrao je da je rak jezika dobio zato što je često držao metalne trzalice na jeziku tokom sviranja njegovih "trejd mark" tapping solaža.

Objavljeno: 12:39h

Holandski gitarista Edi Van Halen, punim imenom Edward Lodewijk van Halen, rođen 1955. u Amsterdamu, Holandija, preminuo je juče.

Kako je saopštio njegov sin Volfgang, Edi van Hejlen (Eddie van Halen, engleski izgovor Van Hejlen, holandski izgovor odakle prezime potiče: Van Halen) izgubio je borbu sa rakom grla od koga je bolovao i lečio se duži vremenski period.

Za rak jezika, koji se kasnije proširio na grlo, smatrao je da je kriva njegova navika da drži trzalice za gitaru na jeziku dok svira. Koristio je metalne trzalice, radi boljeg zvuka. On se smatra izumiteljem tapping tehnike u sviranju gitarskih solo deonica u kojoj se prstima obe ruke pritiskaju žice na vratu gitare i na taj način se proizvode dodatni tonovi. Tu tehniku zapravo su izumili španski flamenko gitaristi vek ranije, ali je Van Halen to prvi primenio u rock muzici i stekao brojne sledbenike među heavy metal gitaristima. U trenutku kada odluči da počne da tapuje, trzalicu bi premeštao na jezik, što ga je moguće koštalo zdravlja i života.

Godine 1972. osnovao je bend Van Halen s kojim je objavio dvanaest studijskih albuma. Na listi časopisa Guitar World, Edi Van Halen bio je na osmom mestu najboljih gitarista sveta.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.