FESTIVAL SREDNJOVEKOVNE MUZIKE ''MEDIMUS'' u manastiru Svetih arhangela kod Prizrena 3. i 4.10.
Foto: Wikimedia Commons/Sonaz

festival

FESTIVAL SREDNJOVEKOVNE MUZIKE ''MEDIMUS'' u manastiru Svetih arhangela kod Prizrena 3. i 4.10.

Društvo prijatelja manastira Svetih arhangela kod Prizrena organizuje festival „Medimus” koji predstavlja srpsko i evropsko srednjovekovno muzičko nasleđe baš u gradu u kome se negovala muzička kultura i gde su nastale neke od naših najlepših kompozicija.

Objavljeno: 00:16h

Međunarodni festival srednjovekovne muzike „Medimus” biće održan u Prizrenu 3. i 4. oktobra. U manastiru Svetih arhangela, u subotu nastupaju braća Ratko i Radiša Teofilović, gost večeri je glumica Marija Bergam. U nedelju nastupa internacionalni sastav „Medimus”, gosti večeri su hor i orkestar Prizrenske bogoslovije.

U katalogu festivala piše da su stari srpski spisi otkrili da je prvi poznati srpski srednjovekovni muzičar bio Dragan Prizrenac, koji je od 1335. boravio u Dubrovniku i svirao na trgu. Na dan krunisanja cara Dušana, 16. aprila 1346. u Skoplju, svirao je carsko kolo a pratili su ga lautari.

Društvo prijatelja manastira Svetih arhangela kod Prizrena organizuje festival „Medimus” koji predstavlja srpsko i evropsko srednjovekovno muzičko nasleđe baš u gradu u kome se negovala muzička kultura i gde su nastale neke od naših najlepših kompozicija. Dosadašnji učesnici festivala koji je održavan u akustičnom ambijentu atrijuma srednjovekovne Crkve Svetog Spasa u Prizrenu, u Potkaljaji, bili su: 2016. ansambl „Renesans” iz Beograda, ansambl „Minstrel” iz Dubrovnika i Slobodan Trkulja iz Novog Sada; 2017. Edin Karamazov iz BiH, ansambl „Levant” iz Beograda, slovenačko-hrvatski sastav – ansambl „Kanso”, Dragan Mlađenović iz Beograda i ansambl „Burdon” iz Mađarske; 2018. Vera Zloković i ansambl „Muzika antika”, Kraljevski red vitezova: viteške igre, Divna Ljubojević i „Melodi”, ansambl „Burdon”, ansambl „Kasiopea” iz Nemačke i ansambl „Kapela Karniola” iz Slovenije; 2019. ansambl „Simonida Hiperborea” iz Beograda, Grčki vizantijski hor, „Muzika profana” iz Mađarske, ansambl „Renesans” i internacionalni ansambl „Medimus”.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.