Zavisnost, HIV, rak i odlazak crne princeze: SVE SMRTI EKATARINE VELIKE!
Foto: Wikipedia

Tuga

Zavisnost, HIV, rak i odlazak crne princeze: SVE SMRTI EKATARINE VELIKE!

Grupa Ekatarina Velika zaslužna je za transformaciju jugoslovenske muzičke scene krajem osamdesetih
Objavljeno:

Magi, Vd, Gagi, Milan Mladenović, Bojan Pečar, samo su neka od imena koja su žarila i palila Jugoslavijom osamdesetih pod imenom Ekatarina Velika. Danas, samo Dragomir Mihajlović Gagi je još uvek živ.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

1. Ivan Vdović Vd

Ivan Vdović, poznatiji kao Vd, bivši je Ekatarinin bubnjar, a urbana je legenda da je on prva osoba kojoj je dijagnostikovan HIV na području bivše Jugoslavije. Glumica Sonja Savić tvrdila je da je upravo Vd stvorio neke druge članove Ekatarine Velike.

Sredinom osamdesetih dijagnostikovan mu je HIV, a on je otišao iz grupe koja će kasnije zavladati novim talasom jugoslovenskog roka. "Ovo je jedan ružan i mali grad, okrenuo mu je leđa", opisala je Savić njegovu sudbinu u Beogradu nakon odlaska iz benda. Borba s HIV-om nije nimalo laka, a posebno u predratnom i ratnom okruženju.

Legendarni Vd umro je u Beogradu 1992. godine, a njegova smrt tek je jedna od onih stereotipnih smrti umetnika. Umro je mlad, od relativno nove bolesti i ušao u legendu.

2. Bojan Pečar

Basista Bojan Pečar, dugogodišnji zavisnik o svim drogama, umro je u Londonu 1998. godine, a službeni uzrok smrti je srčani udar. Obrazovan kao violinista, Pečar je bio omiljen među publikom, a posebno u ženskom delu publike.

"Stihovi su samo rezultati osećanja. Hoću još da kažem da smo i kao grupa, i kao pojedinci, strašno posebni, i strašno odskačemo od tih nekih tipova ličnosti ljudi", opisao je muziku Ekatarine Velike Pečar u jednom intervjuu davne 1989. godine.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.