10 NAJBOGATIJIH MUZIČARA NA SVETU
Foto: Wikimedia Commons/Daniel Hazard, Ilustracija / Aleksandra Čolić

bogataši

10 NAJBOGATIJIH MUZIČARA NA SVETU

Poredak na ovoj listi odredio je magazin Forbs koji se bavi bogatstvom. Neka od imena na toj listi sigurno će vas iznenaditi.

Objavljeno: 11:46h

Iako je muzička industrija doživela niz kataklizmičnih preobražaja otkad je internet preoteo primat nad radiom, televizijom i fizičkim nosačima zvuka (ploče, diskovi, kasete), muzički biznis još uvek donosi velike prihode širom sveta, na razne, ponekada teško objašnjive načine.

Kombinacija hipertrofiranih autorskih prava, koja sve više postaju nerealni i predimenzionirani balon sapunice koji jednog trenutka mora da pukne, jer nije prirodno da jedna osoba snimi jednu pesmu a onda sledećih sedamdeset godina basnoslovno naplaćuje njeno korišćenje dok ostali učesnici u produkciji dobijaju mrvice, i živih nastupa, koji jesu realna moć muzike i realni izvor pošteno zarađenih prihoda za mnoge učesnike u produkciji, stvara velike zarade malog kruga privilegovanih autora i izvođača. Pogledajmo kako trenutno izgleda rang lista najbogatijih muzičara sveta. Većinom su u pitanju umetnici koji su vrednim i poštenim radom stekli ono što imaju, ali ima i mračnih i nezajažljivih lica zbog kojih ćete se namrštiti.

10. Madona (zaradila ukupno 1,2 milijarde dolara, trenutno ima oko 210 miliona dolara)

foto: Printscreen

Madona je dugo u muzičkoj industriji, sa nizom hitova od osamdesetih do danas. Osvojila je i nagradu Golden Globe za glumu. Autorka je dečijih knjiga, modna dizajnerka i vlasnica diskografske kuće Maverick Records, o kojoj je Espreso nedavno pisao. Njeno pravo bogatstvo dolazi od neumornih odlazaka na turneje, a ona je muzička zvezda koja najbolje zarađuje od živih nastupa.

9. Hulio Iglesijas (Julio Iglesias, 300 miliona dolara)

foto: Wikimedia Commons/Alejandro Vilar

Takođe, veoma dugo je prisutan u muzičkom biznisu. Njegov prvi album objavljen je 1969, a od tada do danas prodao je više od 250 miliona primeraka albuma, po čemu spada među 10 najprodavanijih autrora sveta. Smešni detalj: njegovo prezime na španskom znači "crkve".

8. Bono (700 miliona dolara)

foto: Wikimedia Commons/Daniel Hazard

Aktivan je od 1976, objavio je 14 albuma sa U2 i održao bezbroj dobro plaćenih turneja.

7. Dr Dre (800 miliona dolara, aktivan je od 1985. Objavio je samo tri albuma, ali je pored toga mnogo više zaradio kao muzički producent. Bavio se i glumom.

foto: Wikimedia Commons/Ed Kavishe

6. Selin Dion (CEline Dion, 800 miliona dolara) aktivna je od 1980, objavila je 15 albuma na francuskom i 12 albuma na engleskom.

foto: Wikimedia Commons/Anirudh Koul

5. Paf Didi (Sean Combs, 820 miliona dolara) aktivan je od 1992. Objavio je četiri albuma, ali bio je i autor muzike, muzički producent i izdavač. Bavio se i glumom.

foto: Wikimedia Commons/Reckless Dream Photography

4. Herb Alpert (880 miliona dolara), džez trubač i jedini džez muzičar na ovoj listi, aktivan od 1960. godine.

foto: Wikimedia Commons/Pete Souza

3. Jay-Z (1 milijarda dolara) je reper, autor muzike, muzički producent i biznismen, muž pevačice Bijons.

foto: Wikimedia Commons/Mike Barry

2. Pol Mekartni (Paul McCartney, 1,2 milijarde dolara) jedan od dva još uvek živa člana grupe The Beatles, autor mnogih hitova najveće rok grupe svih vremena.

foto: Youtube prinstcreen

1. Endrju Lojd Veber (Andrew Lloyd Webber, 1,28 milijarde dolara) je britanski kompozitor i impresario.

foto: Wikimedia Commons/premier.gov.ru

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.