KLAJBERI - SKRIVENI DRAGULJ BEOGRADSKE ROCK SCENE DEVEDESETIH danas reizdat na platformi BANDCAMP
Foto: Bandcamp

sveže

KLAJBERI - SKRIVENI DRAGULJ BEOGRADSKE ROCK SCENE DEVEDESETIH danas reizdat na platformi BANDCAMP

Jedan od najboljih albuma srpskog rokenrola devedesetih - prvi album grupe Klajberi danas je dobio reizdanje na platformi Bandcamp.

Objavljeno: 01:14h
Vladimir Marković

Klajberi su beogradski bend koji su činili pevač i tekstopisac Darko Ćirović, gitarista i autor muzike Vladimir Đorđević Vlaca (kasnije osnivač bendova Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar, Jazzwah, Lira Vega i drugih), bubnjar Miladin Radivojević (kasnije član bendova Darkwood Dub, Presing, Plejboj, Sport i renikarnacija i mnogih drugih, +2018) i basista Goran Markovski Glava (kasnije Kazna za uši i Zabranjeno pušenje).

Album Klajbera "Songs About Nothing" možete poslušati ovde

Bend je osnovan 1988. Prvi album objavila je nezavisna izdavačka kuća Nova Aleksandrija 1990 na kaseti. Pored ovog izdanja, Klajberi su objavili još dve pesme na kompilacijskoj LP ploči "Želim jahati do ekstaze" (Nova Aleksandrija 1991) - "Freeman" i "Blind Driver" u kojima bubnjeve umesto Miladina Radivojevića svira Vlada Funtek. U knjizi "U vozu za Diznilend" (SKC Beograd 1994) objavljene su sve pesme Darka Ćirovića sa albuma Klajbera.

Nedugo nakon početka rata u Jugoslaviji, Darko Ćirović i Vladimir Đorđević odlaze u Holandiju. Đorđević se sredinoim devedesetih vratio u Beograd i ostavio duboki trag svoim radovima sa drugim bendovima koje je osnovao. Ćirović je trajno ostao u inostranstvu i sporadično objavljivao poneku pesmu kao svoj solo rad, bez velikog uspeha. Bubnjar Miladin Radivojević bio je jedan od najtalentovanijih bubnjara srpske rock scene uopšte i ostavio je duboki pečat na nizu izdanja koja je odsvirao sa bendovima Darkwood Dub, Presing, Plejboj, Menson Benson Sextet i brojnim drugim. Basista Goran Markovski, takođe jedan od najboljih bas gitarista Srbije, nakon Klajbera sarađivao je sa grupama Presing, Kazna za uši i Zabranjeno pušenje/No Smoking Band, snimivši još nekoliko albuma sa njima.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.