Veštačka inteligencija napisala "novu pesmu" Led Zeppelin: zove se Mountain Man
Foto: Discogs

sveže

Veštačka inteligencija napisala "novu pesmu" Led Zeppelin: zove se Mountain Man

"Mountain Man" je pesma koja je nastala po ugledu na stvaralaštvo grupe „Led cepelin“. Kompletan autor petominutnog hard-rok dela je veštačka inteligencija.

Objavljeno: 19:50h

Razvoj veštačke inteligencije obeležilo je više interesantnih događaja, od formulacije matematičke teorije još 1943. godine, do čuvenog IBM-ovog Votsona koji je pobedio dva šampiona kviza „Jeopardy“ 2011.

Hroničari će jednog dana moći da pogledaju na 2020. godinu kao još jednu godinu na putu do dominacije veštačke inteligencije.

Razlog za to je muzika, to jest pesma nalik na hitove Led Zeppelin.

Jutjuber Funk Turkey napravio je numeru Mountain Man koristeći veštačku inteligenciju.

Najpre je dobio tekst pesme na lyrics.rip, servisu koji iz baze pesama određenog izvođača izdvaja pravilnosti i pravi stihove.

Jutjuber je potom došao do muzike koristeći algoritam Markov Chain. Sve što je ostalo je da to sve otpeva u stilu Roberta Planta.

Rezultat je Mountain Man.

„Tekst... liči na nešto što bi napisao Robert Plant“, ocenio je jutjuber dodajući da je malo intervenisao jer je algoritam reč Never ponovio 37 puta.

Ovo nije prvi put da Funk Turkey eksperimentiše sa veštačkom inteligencijom. Do sada su to bile pesme kakve bi napravile grupe Nickleback, AC/DC, Iron Maiden.

Bonus video:

espreso.co.rs/rts.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.