BRITNI SPIRS ZAROBLJENICA POHLEPE SVOG OCA I MUZIČKE INDUSTRIJE: Lišena ljudskih prava, slobode, kao marioneta
Foto: Printscreen Youtube

užasi muzičke industrije

BRITNI SPIRS ZAROBLJENICA POHLEPE SVOG OCA I MUZIČKE INDUSTRIJE: Lišena ljudskih prava, slobode, kao marioneta

Pokret #FreeBrittney otvorio je brojna neprijatna pitanja vezana za situaciju u kojoj se popularna pevačica nalazi već dvanaest godina, lišena osnovnih ljudskih prava i pretvorena u ropsku radnu snagu koja donosi ogromne profite svima koji su umešani u njenu karijeru, počevši od njenog oca.

Objavljeno: 13:23h

Britni Spirs je muzičku karijeru započela na Brodveju sa 4 godine. Nakon toga je vredno radila i stigla do Miki Maus Kluba, i odatle se otisnula u karijeru koju svi dobro poznajemo.

Ako se osvrnemo na njene tekstove, primetićemo da nam već godinama govori kako je pod nečijom kontrolom ili kako je tretiraju kao proizvod (posebno u pesmama poput Lucky, Overprotected, My Prerogative, Circus, Piece of Me). Njeni spotovi, objave na društvenim mrežama, rekviziti na turnejama i fotografije je gotovo redovno prikazuju zatvorenu u kavez ili u lancima.

Ako ste je ikad slušali kad je bila dete, znali biste da je njen originalni glas veoma sličan vokalu Kristine Agilere. Izdavačkoj kući se to nije dopadalo, i uslovili su je da treniranjem svoj glas svede na bebeće pevanje po kojem je danas poznajemo, jer su tvrdili da se neće dovoljno dobro prodavati ako budu zvučale isto.

2005. godine Britni je pokušala da izgradi novi, iskreniji imidž svojim petim albumom "Original doll". Album je povučen i ceo projekat stopiran nakon što je izdavač otkrio njenu nameru da peva svojim glasom.

Njena borba sa mentalnim poremećajima postala je evidentna 2007. godine. Nepristojno mnogo se pisalo kako o njenom razvodu, tako i o borbi za starateljstvo nad dvoje male dece. Mediji su, jureći profit, bezobzirno pratili i osuđivali svaki njen pokret.

Po nekim istraživanjima. Britni Spirs je donela preko 20% profita paparaco industriji tokom 2007. i 2008. godine. Prva njena fotografija na kojoj se vidi obrijana glava oborila je rekord najskuplje paparaco fotografije i prodata je za 500000 dolara.

Dokumentarni film Kanala 5 otkrio je da su paparaci dugo i uspešno podmićivali njeno obezbeđenje.

Već 2008. godine, Britni je u dva navrata bila primljena u psihijatrijsku bolnicu u Los Anđelesu. Nakon drugog puta, njen otac je sudu podneo zahtev za privremeno starateljstvo, koje je krajem iste godine preinačeno u trajno.

Samo 2 meseca nakon druge hospitalizacije, Britni se pojavljuje u epizodnoj ulozi u seriji "How I Met Your Mother", a nedugo nakon toga izbacuje singl "Womanizer" i započinje svetsku promo turneju za album "Circus" kojom je zaradila bruto 131,8 miliona dolara.

_____________________________________________________________________________________________

Najdalje je u kritici postupanja američke javnosti prema Britni Spirs otišao serijal South Park (S12e02), koji je Britni Spirs proglasio ljudskom žrtvom prinetom radi bolje žetve.

_____________________________________________________________________________________________

Starateljstvo pod kojim se nalazi podrazumeva brigu o ljudima ozbiljno ugroženog mentalnog zdravlja, koji nisu u stanju da vode računa o sebi. Zato se postavlja pitanje, ako je toliko nefunkcionalna, kako to da se Britni Spirs odmah (uspešno) vratila poslu?!

Otkako je pod očevim starateljstvom (već 12 punih godina), Britni je snimila 4 albuma, završila 3 svetske turneje, završila četvorogodišnji angažman u Las Vegasu, nastupala kao sudija u popularnoj emisiji X - Factor, lansirala nekoliko parfema i modnih kolekcija donjeg veša, i zarađivala u proseku 138 miliona dolara godišnje.

Danas Britni Spirs ima 38 godina, a njen otac ima sva prava da je zatvori u psihijatrijsku ustanovu ukoliko bez njegovog dopuštenja: ode u šetnju/napusti kuću/sedne za volan/glasa/uda se/zatrudni/unajmi sopstvenog advokata/vidi svoju decu (Britni je, "zahvaljujući" očevom napadu na jednog od dva njena sina, dobila samo 30% starateljstva) /pristupi sopstvenom novcu/na bilo koji način pokuša da kontroliše sopstvenu karijeru/javno progovori o starateljstvu /pristane na intervju koji nije prethodno insceniran.

Sve verzije obraćanja javnosti moraju prvo proći cenzuru njenog oca. Zabranjeno joj je da koristi mobilni telefon, koristi društvene mreže, kontaktira bilo koga bez prethodnog odobrenja. U januaru prošle godine, Britni je ponovo hospitalizovana na 3 meseca, nakon što je viđena u drive in restoranu u društvu svog dečka, bez očevog dopuštenja i zbog toga što je odbila da pije sedative.

Pred sudom je svedočila da ju je otac tamo odveo protiv njene volje. Nakon što je ta vest procurila u javnost, oformljen je pokret Oslobodimo Britni (#FreeBritney) i sudija je ponovo pokrenuo istragu o ishodima starateljstva po njen život i zdravlje.

Njena majka je u par navrata podržala pokret na društvenim mrežama, međutim, tim koji vodi društvene mreže popularne pevačice je izdejstvovao da Twitter zabrani korišćenje haštaga i pretio je tužbama brojnim slavnim ličnostima koje su pozivale na njeno oslobađanje.

Svake godine produžavanje starateljstva "olakša" Britni za oko 1,1 milion dolara, uključujući tu i platu od oko 100 hiljada dolara koju isplaćuje svom ocu, i honorar za advokata kojeg nije izabrala. Ona sama dobija nedeljni džeparac od 1500 dolara za plaćanje računa i nabavku.

Prevod sa engleskog: Jovana Ćopić

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.