Ukrajinski hip hop ponovo zadaje domaće zadatke: drugačiji zvuk i slika od onog na šta smo navikli
Foto: Espreso

sveže

Ukrajinski hip hop ponovo zadaje domaće zadatke: drugačiji zvuk i slika od onog na šta smo navikli

Još jedan brzi pogled ka jednoj autentičnoj slovenskoj muzičkoj sceni koja i zvukom i slikom odudara od uobičajenih standarda koje nam nameće Zapad.

Objavljeno: 10:13h
Vladimir Marković

Sećate se ukrajinske hip-hoperke Aljona Aljona koja nas je veoma prijatno iznenadila svojim neverovatnim albumom V Hati Ma pre nešto više od pola godine i privukla nam pažnju na ukrajinsku hip hop scenu?

Aljona Sovranjenko rođena je 1991 u selu Kapitanovka, u kirovgradskoj oblasti. Po zanimanju je vaspitačica u obdaništu. Prošle godine snimila je dva hip hop albuma - debitantski Puška, i u novembru 2019 album V Hati Ma koji smo već predstavili, s kojima je napravila pravu eksploziju na ukrajinskoj sceni i okolini, sa milionima pregleda njenih spotova, što nije lako postići nigde u svetu, tim pre što ni pojavom ni lirikom ni stavom nije neko ko teži da se dopadne svima po svaku cenu.

Nakon toga, Aljona je snimila duet sa etno-hip-hop umetnikom Kalušom, koji možda muzički nije najbolji momenat njene dosadašnje karijere, ali privlači pažnju zanimljivom vizuelnom estetikom kakva se retko viđa u ovdašnjim spotovima.

Osim Aljone Aljone, još jedna ukrajinska hiphoperka sličnog imena - Alina Paš privlači pažnju srodnom estetikom i veoma osobenim spojem etno zvuka i tipične hip hop matrice. Pored toga, vrlo je zanimljiv naslov njene pesme - Bitanga, koji opovrgava sve one narodno-etimološke teorije o nastanku te reči u Srbiji, koje spominju saske rudare u srednjem veku koje su Nemanjići doveli u Srbiju. Reč bitanga je očigledno praslovenska.

Još jedan zanimljiv slučaj sinteze hip-hopa sa ukrajinskim etno motivima, ali i soul muzikom i džezom nalazimo u pesmi benda DakhaBrakha - Monah

Vizuelno možda najzanimljiviji je koncept devojke koja se zove Onuka. Zvučnu neobičnost koju pokušava da postigne možda smo već čuli na nekim drugim mestima, ali prizori iz njenog spota su zaista nesvakidašnji.

(Nastaviće se)

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.