The Beatles, AC/DC i Jeff Buckley zalutali u vremenu i prostoru - Tri neverovatno verna muzička klona iz Srbije
Foto: Bandcamp

domaća muzika

The Beatles, AC/DC i Jeff Buckley zalutali u vremenu i prostoru - Tri neverovatno verna muzička klona iz Srbije

Da se razumemo, ne govorimo o bendovima koji sviraju obrade pesama svojih omiljenih bendova. U stvari, jedan od njih svira obrade, ali velike hitove nekih sasvim trećih autora u duhu AC/DC. Druga dva benda napisali su i snimili albume koji toliko duboko ulaze u estetiku The Beatles odnosno Džefa Baklija da na trenutke možete pomisliti da slušate njihove nikada snimljene albume.

Objavljeno: 22:38h
Vladimir Marković

Rubber Soul Project je mnogo više od tribjut benda. Oni su muzički klon benda The Beatles. Da li je moguće klonirati zvuk nekog benda? I te kako. Počevši od naoko trivijalnih detalja kao što su instrumenti koje je originalni bend koristio. Danas je potpuno moguće, pa čak nije ni nedostižno skupo kupiti sve najvažnije instrumente koje su koristili The Beatles na snimanjima. Ili barem pozajmiti od drugara. Onaj mnogo važniji deo poduhvata je stvoriti nove pesme koje zvuče kao da su ih napisali i odsvirali Bitlsi.

Rubber Soul Project
Rubber Soul Projectfoto: Bandcamp

Zvuči neverovatno ali Rubber Soul Project su postigli upravo to - smislili su i napisali dva tuceta pesama koji zvuče kao besprekorni Bitlsi. Ako vam kažemo koji umovi i koji vrhunski muzičari stoje iza ovog poduhvata, postaće vam jasnije kako im je to pošlo za rukom.

Osnivači benda su Rastko Ćirić, poznati ilustrator Politikinog zabavnika i mnogih drugih prilično genijalnih publikacija, profesor ilustracije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, i naučnofantastični pisac Goran Skrobonja. Pored njih dvojice u bendu sviraju još i Nebojša Ignjatović, profesor kontrabasa na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Miroslav Cvetković Cvele, basista Bajaginih Instruktora, Čedomir Macura, bubnjar Instruktora, Damjan Dašić, bubnjar bendova E-play, Presing, Gile & Magic Bush i mnogih drugih, kao i Marko Ćalić, gitarista Vampira.

Snimili su dva albuma, koje možete čuti na ovoj plejlisti i uveriti se o čemu govorimo.

Bandx su bend čija karijera je počela sa namerom da budu "obični" AC/DC tribjut bend, što znači, skinuti i odsvirati pesme svog omiljenog benda najvernije moguće. To su i postigli i godinama su obilazili klubove širom Balkana i okoline svirajući i pevajući repertoar AC/DC, sa vokalom koji veoma verno kopira boju glasa drugog pevača velikog australijskog hard rock benda, Brajana Džonsona. A onda je to postalo malo dosadno i članovi Bandxa zapitali su se kako bi zvučalo kada bi AC/DC u časovima dokolice zasvirali poneku pesmu ABBA, Roda Stjuarta, Džejmsa Brauna, Boba Marlija i drugih velikana. Ako vas zanima kako AC/DC zvuče u toj varijanti, možete ih čuti na ovom albumu

foto: Bandcamp

Dreambirds su najmlađi predstavnici ove struje "kloniranja" i reklo bi se da su se u tom poslu našli nenamerno i nesvesno.

foto: Bandcamp

Pevač i autor tekstova i muzike u grupi Dreambird, Kristijan Hekelj, prirodno ima veoma sličnu boju glasa kao Džef Bakli i sličan senzibilitet, sličan način sviranja gitare baziran na aranžmanima i sasvim retkim solo deonicama. Drugim rečima, niko u sastavu Dreambirds nije "pokušavao" da zvuči slično kao Džef Bakli i njegov bend, to se desilo. Album koji su snimili i objavili krajem 2018 za hrvatsko-srpsku izdavačku kuću Menart spada među najkvalitetnija muzička izdanja srpske muzike uopšte. Poslušajte kako zvuče ovi sijamski blizanci Džefa Baklija i procenite sami da li je to realno. Nemojte odustati već na prvoj pesmi, što dalje napredujete, sličnost je sve veća.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.