Kampanja za spas muzičkih klubova: Uspelo je u Velikoj Britaniji, može li kod nas?
Foto: Pexels/skitterphoto

klupska scena

Kampanja za spas muzičkih klubova: Uspelo je u Velikoj Britaniji, može li kod nas?

Kampanja za spas klubova pokrenuta je u Velikoj Britaniji da bi se klubovi i koncertni prostori izvukli iz problema u kojima se nalaze zbog mera koje im ne dozvoljavaju rad.

Objavljeno: 12:23h

S ciljem da se klubovi izvuku iz koronavirus krize, prošlog meseca je Music Venue Trust lansirao kampanju “Save Our Venues”, kojom se pomoću kraudfandinga prikupljaju finansijska sredstva za spas klubova i koncertnih prostora u Ujedinjenom Kraljevstvu, među kojima je njih oko 550 kojima preti propadanje.

Zahvaljujući kampanji te donacijama fanova, kompanija iz muzičke industrije i drugih organizacija, prikupljeno je više od 1,5 miliona funti, zahvaljujući čemu je spašeno 140 klubova i koncertnih prostora.

Takva je situacija u Velikoj Britaniji gde je svest o kulturnoj misiji muzičkih klubova na daleko višem nivou nego kod nas - podsetimo samo na praksu da su svi britanski klubovi u kojima se izvodi autorska muzika oslobođeni od poreza jer čuvaju savremenu britansku kulturu.

Može li ovakva kampanja da bude pokrenuta i kod nas, da bi se pomoglo klubovima da lakše prebrode ovo razdoblje? Klubovi u Srbiji, iako im nije dozvoljen rad uredno plaćaju komunalije i zakup prostora. Koliko dugo mogu tako da opstanu bez olakšica i ko će od njih preživeti ovu krizu, znaćemo najesen.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.