SJAJNA VEST ZA LJUBITELJE ROCK MUZIKE - kompletni JOHN PEEL BBC SESSIONS više od 1.000 naslova dostupni onlajn
Foto: Wikimedia

pop kultura

SJAJNA VEST ZA LJUBITELJE ROCK MUZIKE - kompletni JOHN PEEL BBC SESSIONS više od 1.000 naslova dostupni onlajn

Svi pravi ljubitelji muzike znaju da su John Peel BBC Sessions najbolje verzije pesama njihovih omiljenih bendova koje su snimili u karijeri. Da li zbog inspiracije i počasti, da li zbog snimateljskog umeća samog Džona Pila, sešnovi Led Zeppelin, Dejvida Bouvija... Joy Division, New Order, Public Image Limited, The Smiths i mnogih drugih snimljeni za emisiju Džona Pila zvuče fantastično

Objavljeno: 09:35h

Džon Pil je pseudonim britanskog radio autora Džona Roberta Parkera Rejvenskrofta (John Robert Parker Ravenscroft, 1939-2004).

Bio je autor, voditelj, urednik i snimatelj najdugotrajnije muzičke emisije na BBC 1 radiju - John Peel Show - od 1967 do 2004.

Njegova emisija je bila uvek prvo mesto u etru gde se mogla čuti nova muzika, počevši od psihodeličnog rocka i progresivnog rocka do novog talasa i daba.

U okviru njegove emisije, u prilično skučenim tehničkim mogućnostima snimani su sešnovi koji su zatim i reprizirani na zahtev slušalaca i objavljivani kao muzička izdanja na gramofonskim pločama, kasetama i diskovima.

foto: Discogs

Džon Pil je započeo karijeru i stekao popularnost na piratskoj radio stanici MV Galaxy, Piratske radio stanice pojavile su se i bile su veoma slušane jer zvanični radio nije hteo da pušta rock muziku.

Režiser Ričard Krtis snimio je sjajan film o eri piratskih stanica - The Boat that Rocked.

Nakon zabrane rada piratskih stanica Pil je prešao na BBC radio gde je ostvario neizbrisiv trag u savremenoj britanskoj i svetskoj pop kulturi.

BBC do sada nije dopuštao da sešnovi snimljeni za emitovanje na njihovom programu dospeju na ostale platforme za striming muzike, pa je ovo konačno pojavljivanje ovog muzičkog blaga na Jutjubu i drugim platformama dobra vest za sve prave ljubitelje muzike.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.