Umrla Astrid Kirher, fotografkinja Bitlsa u 81. godini
Foto: Printscreen/youtube

tuga

Umrla Astrid Kirher, fotografkinja Bitlsa u 81. godini

"Ceo moj život se promenio za par minuta. Sve što sam želela bilo je da budem s njima i da ih poznajem", ispričala je

Objavljeno: 16.05.2020. 10:41h
  • 1

Nemačka fotografkinja Astrid Kirher koja je snimila neke od najranijih i najupečatljivijih slika Bitlsa i imala trajan uticaj na njihov vizuelni stil, umrla je u 81. godini u rodnom Hamburgu.

Vest o njenoj smrti objavio je istoričar, pisac i najugledniji poznavalac Bitlsa Mark Luison koji je danas na Tviteru napisao da je Kirher dala "nemerljiv" doprinos grupi i da je bila "inteligentna, inspirativna, inovativna, odvažna, umetnička, budna, svestana, lepa, pametna i voljena".

Ona je umrla u sredu, nekoliko dana pre svog 82. rodjendana a prema pisanju nemačkog lista Di Cajt (Die Zeit) umrla je od "kratke, teške bolesti".

Kirher je bila asistent fotografa u Hamburgu i deo lokalne umetničke scene 1960. godine kada je njen tadašnji dečko Klaus Forman sreo je Bitlse pre nego što su postali popularni dok su svirali po klubovima u Hamburgu.

Kako se kasnije prisećala Kirher, Forman je naredne dane proveo uveravajući je da mu se pridruži, i ta odluka je duboko promenila njen život.

"Ceo moj život se promenio za par minuta. Sve što sam želela bilo je da budem s njima i da ih poznajem", ispričala je.

Kirher je maštala da fotografiše "harizmatične"muškarce i pronašla je svoje idealne modele u Bitlsima, posebno u njihovom basisti u to vreme Stjuartu Satklifu, talentovanom slikaru. Brzo su se zaljubili iako je ona malo govorila engleski, a on je malo znao nemački.

"Stuart je bio vrlo posebna osoba i bio je miljama ispred svih", rekla je ona 2010. godine.

Satklif je umro od izliva krvi u mozak u aprilu 1962. godine, u 21. godini.

Kirher se kasnije dva puta udavala i razvodila ali je govorila da nikada nije prebolela Satklifovu smrt.

"Bio je, i još uvek jeste, ljubav mog života", rekla je ona za Nacionalni javni radio (NPR) iz Vašingtona 2010. godine.

"Nikada, nikada, a bila sam udata nekoliko puta, nisam srela drugog muškarca koji je bio tako fascinantan, tako lep, nežan i tako dobro odgajan, i tako nadaren umetnik", rekla je Kirher.

Više od decenije posle Satklifove smrti Kirher je radila kao slobodni fotograf i dizajner enterijera.

Ona i Forman ostali su bliski sa ostalim članovima Bitlsa. Forman je dizajnirao omot za album Bitlsa "Revolver" i svirao bas na mnogim njihovim solo projektima.

Fotografije Bitlsa čiji je autor Astrid Kirher izložene su širom sveta, uključujući i Kuću slavnih Rock and Roll-a u Klivlendu.

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media