Zašto je Sovjetski Savez promenio himnu usred II svetskog rata
Aleksandr Aleksandrov, Foto: Printscreen

istorija kulture

Zašto je Sovjetski Savez promenio himnu usred II svetskog rata

Najlepša himna na svetu, himna Sovjetskog Saveza, koja je i danas, sa izmenjenim stihovima himna Rusije, ima veoma neobičnu istoriju. Na javnom konkursu za novu himnu najjači utisak je ostavila kompozicija Aleksandra Aleksandrova, a početne stihove napisao je sam Staljin. Piše: Sergej Pjatakov / Sputnjik

Objavljeno: 19:43h

Jedan od najvažnijih događaja u kulturnom životu Sovjetskog Saveza tokom perioda Drugog svetskog rata bilo je takmičenje održano u Boljšom teatru na kom se birala nova himna SSSR-a.

Zaokret u ideologiji i konkurs usred rata

Rat je doveo do zaokreta u sovjetskoj ideologiji — ona je tih godina postala više nacionalno orijentisana. Prestale su hajke na Crkvu, ponovo se značaj davao ordenu Aleksandra Nevskog, čak je i vojnička uniforma podsećala na onu iz carskog vremena. U tim okolnostima, 1942. godine je odlučeno da se Internacionala, koja je do tada bila himna SSSR i pozivala na revoluciju, zameni himnom koja bi bila inspirisana patriotskim idejama.

Sergej Prokofjev, Dmitrij Šostakovič, Aram Hačaturjan
Sergej Prokofjev, Dmitrij Šostakovič, Aram Hačaturjanfoto: Printscreen

Na otvorenom konkursu učestvovalo je 170 kompozitora, među njima i takvi velikani klasične muzike kao što su Dmitrij Šostakovič, Sergej Prokofjev i Aram Hačaturjan.

Nova himna

Pobedila je kompozicija Aleksandra Aleksandrova, osnivača čuvenog Ansambla pesama i igara ruske armije.

Sovjetski lider Josif Staljin lično je bio u žiriju. Upravo su iz njegovog pera i došli prvi stihovi: „Neraskidivi savez slobodnih republika ujedinila je zauvek velika Rusija...“ U kontekstu vremena u kom je nastala, zanimljivo je da se u himni veličala Rusija, a nije bilo ni reči o komunističkoj partiji.

Aleksandrov je u svojoj kompoziciji svesno kombinovao žanrove

„Želeo sam da himna bude spoj trijumfalnog marša, popularne pesme i ruskog epskog hora. Želeo sam da je ljudi doživljavaju kao blisku i inspirativnu“, rekao je o svom delu Aleksandrov.

Himna je izvedena na Paradi pobede na Crvenom trgu 24. juna 1945. godine.

Ista kompozicija i danas služi kao himna Rusije, promenjene su samo reči. Pesnik Sergej Mihalkov, koji je učestvovao u pisanju teksta himne SSSR-a, uradio je novu verziju 2000. godine.

Aleksandrov je napisao veliki broj kompozicija, religioznih i svetovnih. Među njima se posebno ističe „Sveti rat“, pesma koja je postala svojevrsni simbol odbrane Otadžbine.

espreso.co.rs/rs.sputniknews.com

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.