Novi zahtevi za spas kulture i kreativnog sektora
Foto: Printscreen

budžet za kulturu

Novi zahtevi za spas kulture i kreativnog sektora

Grupa od više od 50 festivala, klubova, koncertnih agencija, muzičkih dvorana, bioskopa i drugih aktera u oblasti kulture i kreativnih industrija u Srbiji uputila je Vladi Srbije zahtev za hitnu pomoć za ublažavanje posledica pandemije korona virusa, ali i za dugoročno rešavanje problema u kulturnom i kreativnom sektoru.

Objavljeno: 16:45h

Grupa od više od 50 festivala, klubova, koncertnih agencija, muzičkih dvorana, bioskopa i drugih aktera u oblasti kulture i kreativnih industrija u Srbiji uputila je Vladi Srbije zahtev za hitnu pomoć za ublažavanje posledica pandemije korona virusa, ali i za dugoročno rešavanje problema u kulturnom i kreativnom sektoru.

Izražavajući revolt odlukom Vlade Srbije da rebalansom budžeta predvidi 0 dinara za kulturu, potpisnici zahteva - radnici u kulturnom i kreativnom sektoru, ocenili su da je takav pozet nadležnih krajnje licemeran, naročito ako se ima u vidu to da cela Srbija sa oduševljenjem uživa u arhivima pozornišnih predstava za decu i odrasle, snimcima opera, baleta i koncerata, besplatnim filmovima, restaurisanim verzijama domaćih filmskih klasika, virtuelnim turama po muzejima, knjigama i koncetima koji muzičari svaki dan priređuju iz karantina, onlajn filmskim festivalima….

Prema procenama stručnjaka, kako je navedeno, kultura i kreativne industrije, koji su teško pogođeni posledicama pandemije virusa COVID-19, oporavljaće se godinama, a najranije do kraja 2021.

Imajući u vidu da kreativne industrije čine 7,1% domaćeg BDP-a, da je rast BDV 16,4%, kao i da, prema podacima Serbia Creates kreativni sektor zapošljava više od 100.000 radnika u 30.000 registrovanih preduzeća, od Vlade Srbije i svih nadležnih zatraženo je: 1) priznavanje kulturnog i kreativnog sektora kao prioriteta za pomoć (maj 2020); 2) odvajanje kriznog finansijskog fonda Vlade i EU koji će se samo koristiti za taj sektor (maj 2020); 3) usvajanje petogodišnjeg plana i nacionalne strategije za rešavanje krize i pomoć države u sektoru kulture, event industrije i kreativne industrije; 4) povećanja budžeta za kulturu u budžetu Republike Srbije (maj 2020); 5) pojačavanje kredita za mala i srednja preduzeća iz ovog sektora (maj 2020); 6) odlaganje plaćanja PDV-a na duži vremenski period i usvajanje nove strategije PDV-a za kulturnu industriju; 7) implementacija svih EU direktiva o autorskim i srodnim pravima po hitnom postupku najkasnije do kraja 2020. godine i 8) kreiranje novih programa i alata kojim će se sektor muzike, kulture i kreativnih industrija ispravno vrednovati i unaprediti.

Dodatni zahtevi su: 1) isplata tri minimalne zarade svim samostalnom umetnicima pod istim uslovima koji su definisani za zaposlene u Srbiji; 2) smanjenje PDV-a na ulaznice ili njegovo potpuno ukidanje za sve kulturne događaje, koncerte, bioskope, pozorišta, festivale… koji se dešavaju u Srbiji do kraja 2021. godine; 3) smanjenje PDV-a ili njegovo potpuno ukidanje na sve kulturne proizvode stvorene na teritoriji Srbije od strane srpskih autora, kao što su knjige, ploče, diskovi i slično do kraja 2021. godine; 4) smanjenje PDV/a ili njegovo potpuno ukidanje za organizacije za ostvarivanje autorskih i srodnih prava do kraja 2021. godine, što se ne bi samo odrazilo na prihode autora, interpretatora ili izdavača, već i na prihode malih korisnika koji bi manje naknade plaćali na taj način; 5) poreska ili druga oslobođenja za sve firme i kompanije koje žele kroz sponzorstva da podrže kulturne projekte i događaje; 6) hitan plan Vlade i Ministarstva kulture i informisanja koji će spasiti kulturu od bankrota i propadanja; 7) podsticaji za izvoz kulturnih proizvoda i dobara u vidu subvencija i sponzorstva za koncerte, predstave, izložbe, objavljivanje muzike, za gostovanja, objavljivanje ili prikazivanje u inostranstvu, što ne predstavlja samo finansijski i izvozni potencijal već i promociju zemlje; 8) dodatne poreske olakšice za autorska dela nastala od autora iz Republike Srbije; 9) odlaganja primena testa samostalnosti do 1. januara 2021. godine za sve preduzetnike; 10) pokretanje subvencija za samozapošljavanje i otvaranje preduzetničkih radnji iz svih oblasti kulture i umetnosti; 11) produženje roka za ostvarivanje olakšica prilikom zapošljavanja ili prelaska lica u DOO koja su u 2019. godini imali status preduzetnika sa 30. aprila do 31. decembra 2019. godine; 12) produžavanje predviđenih olakšica prilikom zapošljavanja novokvalifikovanih nezaposlenih lica po osnovu poreza i doprinosa od 1. januara 2020. godine do kraja 2023. godine, umesto do 2022. godine / kako je sada predviđeno; 13) oslobađanje paušalaca od poreza na dobit dok traje vanredno stanje budući da mnogi od njih trenutno nikakvu dobit ne mogu da ostvare budući da su onemogućeni da rade; 14) oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa za sve preduzetnike za vreme trajanja vanrednog stanja; 15) mogućnost iznajmljivanja poslovnih prostora koja su u vlasništvu gradova i opština u Srbiji za preduzetnike i mikro preduzeća po povlašćenim cenama i uslovima, na način na koji to imaju nevladine organizacije i političke stranke i to do kraja 2021. godine; 16) započinjanje izrade nacionalne strategije za rešavanje položaja samostalnih umetnika i muzičara u Srbiji.

Apel "Za spas kulture!" potpisali su (po abecednom redu): Arsenal festival, Asocijacija Kulturanova, Ammonite Books, Balkanrock portal, Bioskop Vilin grad, Beogradski manifest, Blaze Studio, Cameleon Rental, Charm Music, Cine Grand MCF, Galama Gruvlend, IMPALA - Independent Music Companies Association, Hardwired, Headliner portal, Huskee Studio, Indirekt Showcase Beograd, Kontakt konferencija, Kombank dvorana, koncertne agencije Long Play i Odličan hrčak, Kišobran, klub Elektropionir, klub Feedback, Ključaonica, MM Concerts Miloš Ivanović, Mountain Music Fest, Oblakoder, Production Pool, Pop depresija, ProDivision Event, Radio Aparat, Rokerijada, Regionalno uduženje nezavisnih diskografa - RUNDA, Remix Press, Rock svirke, ReProdukcija, Street food festival, Serbian Hellbangers, Smile Production, Shoom Studio, ShowTime Experience, Studio Destilerija, Studio Krokodil, SubBeerni centar, Topljenje festival, Vračar Rocks, Udruženje promotera i ticketing agencija Srbije – UPTAS, Udruženje Art District, Udruženje Remix, Šarengrad, Udruženje Zamrznuti tonovi, Udruženje Centar za novu umetnost…

Apel je moguće potpisati ovde

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.