Program: Filharmonija i domaće zvezde
Milan Savić, saksofon, Foto: Beogradska filharmonija

klasična muzika

Program: Filharmonija i domaće zvezde

U sklopu nedeljnog repertoara Beogradske filharmonije, ove sedmice će publika moći da uživa u nastupima orkestra sa domaćim zvezdama kao što su saksofonista Milan Savić u kompoziciji Ivana Brkljačića i sopran Branislava Podrumac u Voltonovim “Fasadama”.

Objavljeno: 12:37h

Audio sreda – dan za odabrane snimke iz orkestarske arhive, posvećen je koncertu iz ciklusa Ašikovanje, održanom 16. novembra 2018. na Kolarcu, pod palicom Danijela Rajskina. Ljubavni program otvorila je kompozicija “Frančeska da Rimini” Čajkovskog, a zaokružila muzika iz baleta “Romeo i Julija” Prokofjeva. Između njih je svečana premijera kompozicija Ivana Brkljačića nastala kao porudžbina Beogradske filharmonije – “Ljubav! Koncert za saksofon i orkestar” koju je izveo virtuoz na ovom instrumentu, Milan Savić.

Onlajn sezona petkom na Jutjubu, 17. aprila od 20č predstavlja vrcavo i zabavno delo - “Fasade” Vilijama Voltona i otvaranje ciklusa Pandemonijum. U pitanju je komad u kome je sopran Branislava Podrumac recitovala stihove, a orkestar je predvodio Bruno Merze. Kombinacija džeza, valcera, tanga, i lucidne poezije, pretvorila je filharmonijsku salu u kabare. Maestralna Branislava Podrumac je imala gotovo nemoguć zadatak, da pokaže kako izgleda pevanje bez pevanja, a pored muzičkog, prikazala je izuzetno glumačko umeće.

U okviru nedeljnog repertoara, može se pronaći novo izdanje bloga “Filharmoničar u izolaciji” i iskustva klarinetiste Ognjena Popovića. Budući da je ova nedelja, prema redovnom kalendaru, trebalo da bude posvećena bebama, Filharmonija ih ne zaboravlja ni u vanrednom stanju. Na društvenim mrežama institucije, violistkinja Tamara Marinković Tomić izvela je “mini koncert” za dve bebe. Dan za sećanje četvrtkom prikazuje najlepše momente sa ovih koncerata kao i repertoar koji je orkestar za njih izvodio, a koji roditelji mogu sami puštati svojim bebama.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.