Soul pevač Bil Viders, poznat po hitu "Ain't No Sunshine" umro u 81.
Foto: Printscreen

in memoriam

Soul pevač Bil Viders, poznat po hitu "Ain't No Sunshine" umro u 81.

Pevač koji će zauvek ostati upamćen po evergrinu ‘Ain’t No Sunshine’ umro je u 82. godini. kako javlja njegova porodica, umro je od srčanog udara.

Objavljeno: 19:03h

Vilijem Herison "Bil" Viders (William Harrison „Bill“ Withers) mlađi, rođen 4. jula 1938., je američki pevač i tekstopisac aktivan na muzičkoj sceni od 1970. do 1985. godine. U svojoj relativno kratkoj karijeri osvojio je tri Gremija za pesme “Ain’t No Sunshine”, “Just the Two of Us” i “Lean on Me”. Snimio je ukupno osam studijskih albuma od kojih su dva, “Still Bill” i “Menagerie”, ostvarila zlatni tiraž (u SAD "zlatna ploča" bila je ona koja se proda u više od 500 hiljada prImeraka, u SFRJ zlatan je bio tiraž od 100 hiljada). Kompilacijski album, “Greatest Hits”, ostvario je isti uspeh. Nagrađen je počasnim doktoratima dva fakulteta i primljen u Dvoranu slavnih virdžinijskih muzičara.

Godine 1970. Bil izdaje svoj prvenac, nazvan ¸”Just As I Am”, koji sadrži hitove poput „Ain’t No Sunshine“, za koji osvaja prvi Gremi, i „Grandma’s Hands“. Album, trajanja tek nešto više od pola sata, ubrzo je stekao kultni status kod kritike i slušalaca. Widers osniva prateći bend i kreće na američku turneju, a nedugo zatim izdaje i drugi album, “Still Bill”, sa hitovima poput „Lean on Me“ i „Use Me“ .

Godine 1975. godine potpisuje ugovor sa diskografskom kućom Columbia Records, kojoj ostaje veran narednih deset godina, odnosno do kraja aktivnog bavljenja muzikom. U tom razdoblju Bil izdaje pet novih albuma; komercijalno najuspešniji bio je “Menagerie” iz 1977., sa hitom „Lovely Day“. Svoj drugi Gremi osvaja 1981. za pesmu „Just the Two of Us“ u duetu s Groverom Vašingtonom. Četiri godine kasnije Viders je izjavio da se povlači iz sveta muzike, iako 1987. osvaja još jednog Gremija u konkurenciji tekstopisaca – Club Nouveau obradio je njegov hit „Lean on Me“.

U privatnom životu, nakon propalog jednogodišnjeg braka s glumicom Deniz Nikolas, Bil se1976. oženio Marsijom Džonson i dobio dvoje djece, Toda i Kori.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.