Marvin Gej - rođen na današnji dan (02.04.1939.) - ubijen jučerašnjeg dana (01.04.1984.)
Foto: Printscreen

Na današnji dan

Marvin Gej - rođen na današnji dan (02.04.1939.) - ubijen jučerašnjeg dana (01.04.1984.)

Tog prvog aprila, Marvin Gej je ubijen u roditeljskom domu u Los Anđelesu. Ubica je bio njegov otac.

Objavljeno: 14:20h

Upucan je istim pištoljem koji je nekoliko meseci ranije poklonio ocu, nakon što je pokušao da se umeša u roditeljsku raspravu oko nekih zaturenih poslovnih dokumenata. Marvin Sr. je osuđen na 6 godina uslovno i izjasnio se krivim za ubistvo. Optužbe za prvostepeno ubistvo su odbačene nakon što su doktori ustanovili da Marvin Sr. ima tumor na mozgu.

Marvin Gej (mlađi) rođen je na današnji dan, 1939. u Vašingtonu. Od malena je pevao u očevom crkvenom horu i bio je vaspitavan pod strogom palicom svog oca, propovednika u Pentekostalnoj crkvi, Marvina Starijeg. Svoju ljubav prema R'n'B i doo-wop muzici razvijao je odrastajući i ta ljubav je postala temelj njegove karijere.

Kasnih 50-ih, Gej je započeo karijeru kao član doo-wop grupe The Moonglows. Odatle se (1960. nakon što se grupa raspala) otisnuo u potragu za ličnijim izrazom potpisujući ugovor sa podržnicom čuvene izdavačke kuće Motown Records. Počeo je kao bubnjar grupe The Miracles. Odsvirao je bubnjeve i na brojnim drugim hitovima, poput The Marvelettes "Please Mr. Postman", Stevie Wonder "Fingertips" i Martha and the Vandellas “Dancing in the Street”.

Uporedo, Marvin Gej je razvijao i solo karijeru, nižući rane hitove poput “Pride and Joy”, i prve pesme koja je ušla u top 30 “Can I Get a Witness”. Krajem šezdesetih, zahvaljujući vrtoglavom uspehu koji postiže čuveni evergrin “(Heard it Through the) Grapevine”, Gej postaje i najprodavaniji solo izvođač Motown kuće.

foto: Printscreen

Njegova interpretacija ove pesme postala je jedno od najznačajnijih obeležja pop muzike uopšte. 2004. godine proglašena je za 80. najbolju pesmu na listi 500 najboljih pesama svih vremena časopisa Rolling Stone. 2008. na proslavi povodom pedesetogodišnjice izlaska prvog broja Bilbordovog magazina, Grapevine je proglašena 65. najboljom pesmom na listi. Uvrštena je i u Grammy hol slavnih, kao delo od izuzetne istorijske i umetničke vrednosti.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.