TURNEJA ŽIVOTA: Kako su izgledale i zvučale probe Kejt Buš za njenu prvu turneju - jedinstveni filmski dokument
Foto: Profimedia

Dokumentarni film

TURNEJA ŽIVOTA: Kako su izgledale i zvučale probe Kejt Buš za njenu prvu turneju - jedinstveni filmski dokument

Dokumentarni film Tour of Life prati pripreme mlade umetnice (21) za njenu prvu veliku turneju - probe sa bendom, koreografske probe, njena razmišljanja iz tog razdoblja. Iako deluje da je rođena za pozornicu i da joj sve ide od ruke veoma lako, nakon prve turneje, Kejt više nikada nije nastupila uživo.

Objavljeno: 12:53h

Kejt Buš je bila i ostala umetnica bez presedana, i mada je izvršila ogromni uticaj na mnoge pop izvođače i izvođačice nakon nje, ostala je bez prave naslednice. Bjork? Ni blizu. Madonna? Lady Gaga? Nemojmo biti neozbiljni. Kejt je fantastična autorska ličnost i jedinstveni performer i kao takva bila je i ostala stilska forma za sebe i trajno je iscrpela sve mogućnosti te forme.

Jan Fabr je tokom nedavnog gostovanja u Beogradu sam o sebi izjavio "Ja sam čovek-umetnički pokret" (I am a one-man-movement). Ne ulazeći u opravdanost te pompezne izjave, ako je u trećem licu jednine premestimo na figuru Kejt Buš, vidimo da je odjednom našla svoje pravo mesto: ona je "one-(wo)man-movement".

Za mnoge muzičare prve turneje su opskurno samomučenje. To nije bio slučaj sa Kejt Buš. Blagodareći tome što je imala dva albuma koje je kritika zakovala u zvezde, a publika joj je svojim kupovinama donela prvo mesto na britanskim top listama pre nego što je održala prvi koncert, njen prvi živi nastup, održan 1979 bio je multidisciplinarni poduhvat kakav pre toga nije postojao.

Kako se Kejt izborila sa pritiskom? Naizgled sa lakoćom, ako treba verovati ovom dokumentarnom filmu. Autori filma prate ovu prerano sazrelu dvadesejednogodišnju adolescentkinju tokom proba benda, koreografskih proba, isprobavanja kostima i drugih priprema. Kejt Buš se preznojava (plesne numere deluju veoma intenzivno). U trenucima kada komanduje pozornicom uoči svog prvog, rasprodatog nastupa u Liverpulu, ona izgleda kao da je potpuno u svom elementu.

Ipak, nakon ove besprekorno uspešne prve turneje, Kejt Buš više nikada nije nastupala uživo.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.