Srpsko narodno pozorište narednih meseci radi od kuće
Foto: Promo

pozorište

Srpsko narodno pozorište narednih meseci radi od kuće

U vreme krize, Srpsko narodno pozorište stvaraće novi repertoar radom od kuće

Objavljeno: 20.03.2020. 18:59h

Kao prvi zadatak, zajedno sa italijanskim dirigentom Andreom Solinasom koji je predvodio orkestar, direktorom opere i Konstantinom Blagojevićem koji je napravio aranžman, snimili smo našu verziju pesme Bella ciao, kao znak podrške ljudima širom sveta.

Za prvih sat vremena, koliko se u ovom trenutku video nalazi na društvenim mrežama, beležimo stotine reakcija i deljenja, pogotovo u Italiji.

Bella ciao, iz Novog Sada, za svet

Otkazivanja koncerata širom sveta, posebno u Evropi, kao posledica širenja virusa korona, veliki su udar i na muzičare. Zabrana masovnih okupljanja, koja je i kod nas zatvorila pozorišta i koncertne sale, ostaviće za sobom hiljade umetnika širom sveta na ivici egzistencije.

“Ljudi masovno ostaju bez poslova. Ne samo umetnici i muzičari. Još gore, ostaju bez života, a svesni smo da je to sada najbitnije. Ipak, iako je svet sada sada na pauzi, mislimo da i dalje treba da radimo ono što umemo. Zato je Konstantin Blagojević uradio aranžman, italijanski maestro Andrea Solinas, je pristao da diriguje, a naš orkestar je odsvirao numeru pokazujući da su zajedno, i kada su kod kuće, kako bismo na naš način rekli hvala svima koji nam pomažu, ali i pokazali da smo uz svoju publiku, uz građane ali i uz druge države koje se suočavaju sa užasnim gubicima u ovom momentu,” kaže direktor opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Ovo je prvi u nizu sličnih videa Srpskog narodnog pozorišta, najavljuju iz te kuće.

“To je naš način da pokažemo kako, iz doma, mi doprinosimo opštem osećaju solidarnosti kod ljudi, da postojimo, da radimo iako smo sprečeni da budemo u našoj matičnoj kući”, objašnjava violinista, Bojan Glušica.

“To što smo sputani da sviramo u orkestru ne znači da ne želimo da radimo to što najviše volimo. Da zatvorenost učinimo malo šarenijim. Muzika daje psihičku snagu da se prevaziđu teške situacije. Sa muzikom je lakše i lepše,” priča oboistkinja Veronika Antunović.

„Pripremamo sadržaj kojim možemo da skrenemo misli sebi i drugima na nešto pozitivno, kako bismo svima olakšali situaciju kao ova gde smo sa svih strana ’bombardovani’ negativnim sadržajem i strahom,” dodaje violinistkinja Marta Dragaš.

„Nedostajalo nam je da sviramo zajedno, na koji god način uspemo to da realizujemo,” priča violinistkinja, Nina Birač.

Iz Opere ove kuće poručuju i da verujuda je život najbitniji u ovom trenutku, ali su i jednako dubokog uverenja da ćemo svi se vratiti muzici i kada ovo prođe.

„U mojoj zemlji sada je popularna jedna rečenica - ostanimo zajedno, ali odvojeni. To je sve što sada treba da ide dalje,” zaključuje maestro, Andrea Solinas.

Srpsko narodno pozorište bilo je i ostaće dom svim muzičarima i pevačima u zemlji i svetu i nadamo se da ćemo uskoro ponovo svi stati na daske scene Jovan Đorđević, zaključuje se u saopštenju Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media