Morikone 1982. dobio "Zlatnu malinu" za najgoru filmsku muziku, a 2016. Oskara za istu muzičku ideju
Foto: Printscreen

filmska muzika

Morikone 1982. dobio "Zlatnu malinu" za najgoru filmsku muziku, a 2016. Oskara za istu muzičku ideju

Od nominacije za "najgoru" nagradu, do osvojenog Oskara za najbolju filmsku muziku, ista muzička ideja prešla je dug put u umu slavnog kompozitora

Objavljeno: 15:45h

Muzika koju je Enio Morikone komponovao za Karpenterov film "The Thing" (1982) nominovana je za nagradu Zlatna malina za najgoru filmsku muziku. Puna nerazrešenih disonantnih tonova koji su neprijatni za slušanje i odsvirana tada popularnim sintisajzerima, ova filmska muzika zaista izaziva nelagodu kod slušaoca i čuđenje - kako se desilo da "veliki" Morikone potpiše nešto ovako bizarno.

Dosta godina kasnije, u filmskoj muzici koju je pisao za film Kventina Tarantina "Hateful Eight", Morikone je kao polaznu osnovu upotrebio restlove filmske muzike za "The Thing". U klipovima koji su priključeni ovom tekstu može se čuti koliko to ima veze jedno s drugim i koliko je Morikone preradio svoje nekadašnje ostvarenje. Napomena: obratite pažnju, u nizu klipova za zvučnu podlogu filma Hateful Eight nisu sve numere Morikoneove, uključeni su i drugi autori.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.