Pesma Stairway to Heaven grupe Led Zeppelin nije plagijat pesme Taurus grupe Spirit, presudio sud u San Francisku
Foto: Printscreen

spor

Pesma Stairway to Heaven grupe Led Zeppelin nije plagijat pesme Taurus grupe Spirit, presudio sud u San Francisku

Apelacioni sud SAD potvrdio je da britanska rok grupa Led Zeppelin nije plagirala uvod u njihovu pesmu Stairway to Heaven od drugog izvođača.

Objavljeno: 17:27h

Sud u San Francisku sa jedanaestočlanim većem i brojnim stručnim veštacima utvrdio je da nije bilo plagijata. Ne može se naći nijedan dokaz za tvrdnju da je pesma Stairway to Heaven (1971) narušila autorska prava pesme Taurus koju je 1968 objavila grupa Spirit, a njen autor je Rendi Volf (Randy Wolfe).

Postupak je pokrenuo poverenik pokojnog Rendija Volfa, advokat Majkl Skidmor (Michael Skidmore), uz tezu da su Led Zeppelin išli na turneju sa grupom Spirit, i da su Džimi Pejdž i Robert Plant, autori pesme Stairway to Heaven, tada mogli da čuju progresiju akorada kojim počinje pesma Taurus.

Stručni svedok Kevin Henson odsvirao je na gitari uporedo početke obe pesme pred većem, i svi su se složili da obe muzičke rečenice zvuče veoma slično.

Džimi Pejdž se odbranio uz pomoć drugog eksperta, Lorensa Ferare (Lawrence Ferrara) koji je potvrdio da je progresija akorada korišćena na početku pesme Stairway to Heaven stara više od 300 godina i da je korišćena u mnogim kompozicijama od tada.

Pesma Stairway to Heaven donela je svojim autorima prihod od 58.5 miliona dolara od objavljivanja 1971 godine do danas.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.