Džon Lenon i Joko Ono 1969. poklonili Titu i Jugoslaviji dva hrastova drveta kao simbole mira u svetu
Foto: Printscreen

angažovano

Džon Lenon i Joko Ono 1969. poklonili Titu i Jugoslaviji dva hrastova drveta kao simbole mira u svetu

Džon Lenon i Joko Ono poslali su po dva žira na adrese pedeset najvažnijih svetskih lidera, uključujući i predsednika Josipa Broza Tita, sa idejom da budu simboli mira u svetu. Žirovi su nikli i izrasli u veliko i lepo drveće. Mir nažalost nije pustio korene, ni u Jugoslaviji, ni u ostatku sveta.

Objavljeno: 10:18h

Dva hrasta, jedan koji je poklon Džona Lenona, a drugi Joko Ono, već pedeset jednu godinu rastu u rezidencijalnom kompleksu, u vrtu nekadašnjeg boravišta Josipa Broza Tita u Užičkoj ulici na Dedinju. Kao znake mira, Džon i Joko su dva žira poslali u Beograd iz Londona, posle čega su oni zasađeni po Titovom nalogu, verovatno u jesen 1969. godine.

Džon i Joko su nakon venčanja na Gibraltaru 20. marta 1969 otišli da svoj medeni mesec provedu u amsterdamskom hotelu Hilton, gde su započeli svoj protest za mir u svetu "Izležavanje za mir" (Bed-in For Peace) - nedelju dana ležanja u krevetu kao performans za mir u svetu.

Izležavanje za mir u Amsterdamu
Izležavanje za mir u Amsterdamufoto: Printscreen

Planirali su da isti performans ponove i u Sjedinjenim Američkim Državama, ali pošto se protest pre svega ticao poziva na obustavljanje rata u Vijetnamu, nisu dobili vize za ulaz u SAD. Umesto toga, da bi preneli svoj performans na američki kontinent, od 26. maja do 2. juna 1969. ponovili su "Izležavanje za mir" u montrealskom hotelu „Kraljica Elizabeta”, dajući izjave u prilog miru i pozivajući na mir, uz svesrdnu podršku hipi-vođa, poput Timotija Lirija, kao i niza drugih lidera antiratnih pokreta.

Nakon toga, poslali su po dva žira na adrese pedeset najvažnijih svetskih lidera, uključujući i Josipa Broza Tita. Za razliku od mnogih državnika koji su ovaj poklon dobili a nisu znali ko su Džon Lenon i Joko Ono (poput izraelske predsednice Golde Mejr koja je izjavila da nema pojma ko su to dvoje, ali pošto je reč o simboličnom gestu za mir, zasadila je žirove), Tito je znao ko su dvoje umetnika i naložio je ambasadi Jugoslavije u Londonu da im prenese njegovu zahvalnost.

Hrastovi su nikli i izrasli u veliko i lepo drveće. Mir koji je trebalo da donesu nažalost nije pustio korene, ni u Jugoslaviji, ni u ostatku sveta.

U fondovima Muzeja istorije Jugoslavije, prva tri pisana traga o tome kustos ovog muzeja, Moma Cvijović, pronašao je još početkom osamdesetih godina prošlog veka.

Na ručno pravljenoj, beloj koverti, adresiranoj na Tita, njegovo ime je odštampano s karakterističnom greškom („Jpsip”), koja je ponovljena i u pismu koje se nalazilo u koverti.

Džon i Joko su napisali sledeći tekst:

„Za Mir u

Leto 1969.

Maršal Jpsip Broz Tito Predsednik SFR Jugoslavije

Jugoslavija

Dragi gospodine,

Zatvorene u ovom paketu šaljemo vam dve žive skulpture – hrastova žira – u nadi da ćete ih posaditi u vašem vrtu i odgajiti dva hrasta za svetski mir.

Sa ljubavlju vaši,

Džon i Joko Ono Lenon (svojeručni potpisi)”

U dokumentu Generalnog sekretarijata predsednika Republike od 11. septembra 1969 (br. 02 – 5/89) rukom je ispisan prevod ove poruke.

Moma Cvijović je vremenom, u rezidencijalnom parku, koji se prostire na gotovo deset hektara, među više od 3.000 stabala i 165 različitih biljnih vrsta, pronašao i dva hrasta lužnjaka (Quercus robur), zasađena jedan pored drugog. Taj deo parka je 1981. godine visokim zidom odvojen od prostora koji je posle Titove smrti pretvoren u muzej.

Početkom devedesetih Cvijović je otkrio još dva dragocena dokumenta.

U izveštaju od 8. oktobra 1969. naveden je rezultat laboratorijskog pregleda dva žira, posle čega su poslati u rezidenciju predsednika Republike. Navedena je i adresa darodavca u gornjem levom uglu (John Lennon, Apple, 3 Savile Row, London W 1). Adresa je prepisana s još neotkrivenog dokumenta, najverovatnije autentičnog omota pošiljaoca sa poštanskim žigom i markom.

Drugi dokument koji je Cvijović pronašao početkom devedesetih jeste dopis ambasadi SFRJ u Londonu (br. 02-5/107, od 22. oktobra 1969) pomoćnika šefa Protokola predsednika Republike, Veljka Velaševića. On obaveštava ambasadu o poklonu Džona Lenona i njegove supruge Joko Ono i moli da im ambasada zahvali na „simboličnom gestu”.

Tito je, potvrđuje ovaj dokument, dao saglasnost da se zasade dva žira i da izrastu sada već vremešni hrastovi mira Džona Lenona i Joko Ono u parku njegove nekadašnje rezidencije.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.