Novobeogradski hor Svetog Vasilija Ostroškog osvojio prvu nagradu na međunarodnom festivalu horova u Belorusiji
Foto: Printscreen

Duhovna muzika

Novobeogradski hor Svetog Vasilija Ostroškog osvojio prvu nagradu na međunarodnom festivalu horova u Belorusiji

U kategoriji „Crkvenih horova i ansambala regionalnih Pravoslavnih Crkava“, Hor svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca je nagrađen nagradom Prvog stepena, a dirigentkinja i solistkinja Katarina Božić dobila je specijalnu nagradu za najboljeg solistu

Objavljeno: 14:46h

U drugoj polovini februara, po devetnaesti put od osnivanja održan je Internacionalni festival pravoslavne crkvene muzike „Koložkij Blagovest“ u Grodnu, jednom od najvećih gradova Belorusije. Festival je osnovan 2002. godine kako bi se proslavila desetogodišnjica od obnavljanja eparhije Grodnog. Organizatori su upravo eparhija i Izvršni oblasni komitet Grodnog. Internacionalni žiri čine sveštenici koji poseduju muzičko obrazovanje, muzički profesori i akademici, kompozitori i dirigenti. Nagrade se dodeljuju u osam različitih kategorija.

foto: Printscreen

Ove godine, u takmičarskom programu je učestvovalo četrdesetak horova iz Rusije, Belorusije, Ukrajine, Uzbekistana, Srbije, Finske, Poljske, Rumunije, Estonije i Holandije. U konkurenciji za neku od nagrada festivala našao se i mešoviti hor Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca iz Novog Beograda, pod dirigentskom upravom Katarine Božić i tom prilikom ostvario zapaženi uspeh.

foto: Printscreen

U kategoriji „Crkvenih horova i ansambala regionalnih Pravoslavnih Crkava“, Hor svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca je nagrađen nagradom Prvog stepena. Nagrade Drugog, odnosno Trećeg stepena u istoj kategoriji pripale su horovima iz Finske, odnosno Poljske.

Izvedba pesme Sveta Anastasija (autor Violeta Sandić, solista Katarina Božić)

Na takmičarskom repertoaru srpskog hora našla su se dela srpskih savremenih kompozitora duhovne muzike Miodraga Govedarice, Danijele Nikolić i Violete Sandić, hilandarski napev (u Stihiri Svetog Save), kao i dela ruskih kompozitora, svetog Nikolaja Kedrova i Dmitrija Bortnjanskog. Van takmičarskog programa, srpski hor je promovisao delo najpoznatijeg srpskog kompozitora Stevana Mokranjca, izvevši delove iz Liturgije i Opela. Na završnom koncertu održanom u Domu kulture Grodno, na zahtev organizatora, hor je izveo „Svetu Anastasiju“ Violete Sandić, u horskom aranžmanu Katarine Božić, koja je nastupila i kao vokalni solista. Upravo ta kompozicija doprinela je da Katarina Božić bude nagrađena specijalnom nagradom festivala za najboljeg solistu.

Ovogodišnji Gran pri festivala osvojio je muški vokalni ansambl iz Moskve (Rusija), pod dirigentskom upravom Konstantina Šenčenka.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.