Sale Veruda: PANK JE PRIJE SVEGA STAV
Foto: Dejan Štifanić

legendarni uživo

Sale Veruda: PANK JE PRIJE SVEGA STAV

"Ja nisam pjesnik, nisam pisac, nisam čak muzičar niti kompozitor. Ja sam naprosto radnik," predstavio se preksinoć Sale Veruda voditeljima i publici na razgovoru u sklopu programa "Pula (ni)je punk" koji su u Klubu & knjižari Giardini 2 osmislili i vodili knjižarka Vlatka Balinčić i etnomuzikolog Dario Marušić. Autor: Mladen Radić / Glas Istre

Objavljeno: 13:48h

Poznat između ostalog kao osnivač, tekstopisac i gitarista KUD Idijota, Sale Veruda poslednjih godina vodi svoj bend Saša 21 čiji se drugi album polako završava, a ima i svoj štand s pločama i CD-ovima u ulici Sergijevaca u Puli.

- Kad je Tusta umro u mom se životu puno toga promijenilo. KUD Idijoti su do tada bili moj najveći izvor prihoda. Nakon našeg zadnjeg nastupa šest mjeseci živio sam od mojih deviznih rezervi, - otvoreno je ispričao Sale.

Kako je imao majica i ploča kojih se nije mogao rešiti, malo pomalo krenuo je sa svojim štandom, odnosno trgovinom za koju kaže da je jedna "mistična točka". Za nju ga pak vezuju zanimljive anegdote poput priče o Japanki koja voli da sluša Divlje jagode ili Nemici koja je iz prve prepoznala album grupe Time.

foto: Dejan Štifanić

Kada se radi o panku, Sale naglašava da koliko god se priča o ovom muzičkom pravcu kao nečemu što su izmislili trgovci da se proda što više gitara, to nije tako.

- Pank je zajednički bunt, - kaže Sale Veruda vezujući to uz konstataciju da je pank jako raznovrstan pravac te da na primer The Stranglers ne liče na Ramonese, a razlika postoji i između drugih bendova.

- Pank je prije svega stav. Pank bendove je povezao stav protiv dosade mainstream bendova i političke situacije u Britaniji kasnih sedamdesetih, - objasnio je Sale koji se našao u čudu kada je trebalo da se osvrne na pank danas, priznajući da danas taj stil, ta "paleta", nije ni izbliza toliko široka kao nekada, te je svirka prilično unisona.

Bogata scena

Ta tema, koja je stigla iz publike, odvela je razgovor na pitanje koliko su pankeri isključivi, što je takođe podstakla publika.

- Mislim da pankeri nisu isključivi prema drugim stvarima, - smatra Sale koji je tu mislio na muzičke žanrove. Tu konstataciju potkrepio je anketom koju su novinari jednog britanskog muzičkog časopisa vodili među poznatim predstavnicima žestokih žanrova kao što su pank ili metal. Pitali su ih koje bendove slušaju a da to ne žele da priznaju. Ispalo je da najviše njih sluša grupu ABBA, ali kada bi to priznali, pali bi u očima obožavatelja. Sale je, pak, ispričao da je živeo u kući u kojoj se puno slušala muzika, što ga nije puno diralo dok nije čuo Black Sabbath i Bijelo dugme. Isto tako ga ni pank ispočetka nije toliko zanimao, dok nije čuo Ramonese, a oni su bili njegova inicijacija u punk. Kasnije je imao čast da s Idijotima svira kao predgrupa na koncertu Ramonesa u Ljubljani.

foto: Dejan Štifanić

Govoreći o Puli, rekao je da taj grad ima strašno bogatu scenu s obzirom na veličinu grada te je na nivou bivše države imao jake izvođače, ali samo do početka devedesetih. Danas, po njemu, ni u Puli ni u drugim velikim gradovima, ne postoji bend koji bi mogao napuniti salu u svim dijelovima nekadašnje države.

Prisetio se i svog prošlogodišnjeg koncerta u pulskoj Areni gde je Saša 21 nastupio s Dubiozom Kolektiv.

- Da se Arena ne naljuti, nije to niš' posebno. Nisam impresioniran time, - rekao je objasnivši da je s Idijotima nastupao i pred brojnijom publikom. Koncert Dubioze zato pamti po opuštenoj atmosferi i zadovoljnim ljudima, te sreći koja se "mogla rezati nožem".

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.